Koperkowe ziemniaki i por zapiekane ze śmietanką i serem

Obiad jem dziś sama i to cud w ogóle, że po wczorajszym dniu mam siłę, by cokolwiek przygotować. Wczoraj przeleżałam większość dnia słaba jak koliberek, z gorączką i nie nadająca się do niczego. Dziś dużo lepiej! Tak czy siak nie jestem gotowa na wielki wysiłek, więc zrobiłam sobie łatwy obiadek, z warzywami zapiekanymi w sosie śmietanowo-serowym. Można by jeszcze dodać do tego rybkę, ale jej nie miałam, więc u mnie czysto warzywna wersja. Słuchajcie, to było tak dobre, że nie mogłam się najeść ;)



Składniki na 1 osobę, lub na kilka, jeśli powielicie składniki:
4-5 małych ziemniaków
1 por
1 jajko
ok. 150 g. słodkiej śmietanki 30%
3 łyżki tartej mozzarelli lub innego sera
1-2 łyżeczki posiekanego koperku
masło do posmarowania formy i do smażenia pora
bułka tarta do oprószenia formy
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję ok. 15 minut w osolonej wodzie, by zmiękły. Pora kroję na kawałki grubości 2-3 cm, układam na patelni, dodaję trochę masła, lekko solę. Przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę do lekkiego zrumienienia z obu stron. Foremkę do zapiekania smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Układam podsmażone kawałki pora, oraz pokrojone ziemniaki, wszystko oprószam solą i pieprzem, posypuję też posiekanym koperkiem. Śmietankę rozbełtuję z jajkiem, dodaję tarty ser, doprawiam sola i pieprzem. Masą zalewam warzywa. Piekę przez ok. 25 minut w temperaturze 215 stopni C - do zrumienienia powierzchni.


                             

                             

                             




1 komentarz:

  1. Mniam zjadłabym takie danie, zdróweczka życzę kochana :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger