Koperkowe ziemniaki i por zapiekane ze śmietanką i serem

Obiad jem dziś sama i to cud w ogóle, że po wczorajszym dniu mam siłę, by cokolwiek przygotować. Wczoraj przeleżałam większość dnia słaba jak koliberek, z gorączką i nie nadająca się do niczego. Dziś dużo lepiej! Tak czy siak nie jestem gotowa na wielki wysiłek, więc zrobiłam sobie łatwy obiadek, z warzywami zapiekanymi w sosie śmietanowo-serowym. Można by jeszcze dodać do tego rybkę, ale jej nie miałam, więc u mnie czysto warzywna wersja. Słuchajcie, to było tak dobre, że nie mogłam się najeść ;)



Składniki na 1 osobę, lub na kilka, jeśli powielicie składniki:
4-5 małych ziemniaków
1 por
1 jajko
ok. 150 g. słodkiej śmietanki 30%
3 łyżki tartej mozzarelli lub innego sera
1-2 łyżeczki posiekanego koperku
masło do posmarowania formy i do smażenia pora
bułka tarta do oprószenia formy
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję ok. 15 minut w osolonej wodzie, by zmiękły. Pora kroję na kawałki grubości 2-3 cm, układam na patelni, dodaję trochę masła, lekko solę. Przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę do lekkiego zrumienienia z obu stron. Foremkę do zapiekania smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Układam podsmażone kawałki pora, oraz pokrojone ziemniaki, wszystko oprószam solą i pieprzem, posypuję też posiekanym koperkiem. Śmietankę rozbełtuję z jajkiem, dodaję tarty ser, doprawiam sola i pieprzem. Masą zalewam warzywa. Piekę przez ok. 25 minut w temperaturze 215 stopni C - do zrumienienia powierzchni.


                             

                             

                             




1 komentarz:

  1. Mniam zjadłabym takie danie, zdróweczka życzę kochana :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger