Zupa z białych warzyw z ogórkiem kiszonym

Tak bardzo stęskniłam się za gotowaniem, że gdybym tylko mogła to gotowałabym coś i do północy :) Prawie półtora tygodnia poza domem - nic dziwnego że po prostu muszę trochę posiedzieć w kuchni! 
Bardzo szybciutko ugotowała mi się pyszna zupa, na bazie białych warzyw, z kiszonym ogórkiem, pachnąca lubczykiem, tymiankiem i delikatnie czosnkiem. Choć ogórkowa, to bardzo delikatna i łagodna. I pomyśleć, że w dzieciństwie zup nie cierpiałam... dziwnym trafem zawsze przed zupą bolała mnie głowa, i równie cudownie ból mijał gdy na stole pojawiał się talerz z drugim daniem :) 




Składniki na 2-3 porcje:
kawałek selera
2-3 ziemniaki
1 duży ząbek czosnku
1 biała cebula
gałązka świeżego tymianku
3 ogórki kiszone
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
świeży lubczyk lub koperek
sok z kiszonych ogórków (wg smaku)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane warzywa (ziemniaki, cebulę, selera i czosnek) kroję na kawałki i przekładam do głębokiej patelni z olejem i masłem. Wszystko odrobinę solę, dorzucam gałązkę tymianku i pod przykryciem smażę na małym ogniu ok. 10-15 minut. Gdy warzywa są prawie miękkie, dolewam mleko i dalej gotuję ok. 5 minut. Wszystko miksuję - ja pozostawiłam małe kawałki warzyw. Ogórki (u mnie domowe, ze skórką) blenduję gładko i dokładam do zupy. Całość doprawiam sokiem z ogórków, posiekanym świeżym lubczykiem, solą i pieprzem. Podaję z kilkoma cieniutkimi plasterkami kiszonego ogórka.


                              

                              

                              




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger