Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i fasolą

Moja dzisiejsza zapiekanka to sycące połączenie ziemniaków, fasoli i kiełbasy, z pachnącymi dodatkami. Smakuje cudownie, robi się szybko i łatwo - serdecznie polecam na obiad lub na kolację!


Składniki:
300 g. kiełbasy podwawelskiej, polecam od Hańderka
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
10 średnich ziemniaków
1-1,5 szklanki ugotowanej fasoli (użyłam Pięknego Jasia), może te być fasola z puszki
kilka łyżek tartego sera (u mnie parmezan)
kilka łyżek ketchupu
kilka plastrów żółtego sera
kilka plastrów wędzonego boczku
majeranek
sól, pieprz
olej do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroję na duże kawałki i gotuję w osolonej wodzie ok. 20 minut, by były prawie miękkie. Odcedzam, przekładam do miski. Cebulę siekam i przesmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, dodaję do ziemniaków. Dodaję też fasolę, pokrojoną w półplasterki kiełbasę oraz starty ser. Oprószam wszystko solą, pieprzem i majerankiem, mieszam. Dodaję ketchup i mieszam by wszystko się nim pokryło. Formę natłuszczam olejem, jej dno wykładam pokrojonymi na kawałki plastrami boczku, a na boczek wykładam zawartość miski. Całość przykrywam plastrami sera, oprószam je majerankiem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 35-40 minut. Podaję na gorąco.


                            

                            

                            


2 komentarze:

  1. Pychotka, Monis czy ta welina i wyroby ktore polecasz mozna kupic na terenie calej Polski?.:)Wanda

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zapiekanki , nawet dziś ze znajoma o niej nich rozmawiałyśmy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger