Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i fasolą

Moja dzisiejsza zapiekanka to sycące połączenie ziemniaków, fasoli i kiełbasy, z pachnącymi dodatkami. Smakuje cudownie, robi się szybko i łatwo - serdecznie polecam na obiad lub na kolację!


Składniki:
300 g. kiełbasy podwawelskiej, polecam od Hańderka
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
10 średnich ziemniaków
1-1,5 szklanki ugotowanej fasoli (użyłam Pięknego Jasia), może te być fasola z puszki
kilka łyżek tartego sera (u mnie parmezan)
kilka łyżek ketchupu
kilka plastrów żółtego sera
kilka plastrów wędzonego boczku
majeranek
sól, pieprz
olej do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroję na duże kawałki i gotuję w osolonej wodzie ok. 20 minut, by były prawie miękkie. Odcedzam, przekładam do miski. Cebulę siekam i przesmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, dodaję do ziemniaków. Dodaję też fasolę, pokrojoną w półplasterki kiełbasę oraz starty ser. Oprószam wszystko solą, pieprzem i majerankiem, mieszam. Dodaję ketchup i mieszam by wszystko się nim pokryło. Formę natłuszczam olejem, jej dno wykładam pokrojonymi na kawałki plastrami boczku, a na boczek wykładam zawartość miski. Całość przykrywam plastrami sera, oprószam je majerankiem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 35-40 minut. Podaję na gorąco.


                            

                            

                            


2 komentarze:

  1. Pychotka, Monis czy ta welina i wyroby ktore polecasz mozna kupic na terenie calej Polski?.:)Wanda

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zapiekanki , nawet dziś ze znajoma o niej nich rozmawiałyśmy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger