Warsztaty Kuchni Lidla - "Kuchnia polska"

Podczas mojej półtoratygodniowej nieobecności w domu zaliczyłam dwa niezwykle dla mnie ważne i inspirujące spotkania, a właściwie warsztaty. 
Zacznę od tych drugich - warsztatów organizowanych przez Lidl Polska, w studio Cook Up w Warszawie. Tematem przewodnim była kuchnia polska, a prowadzącym - no któż by, skoro taki temat, jak nie Karol Okrasa? 

Swojski klimat, tradycyjne dla naszej kuchni potrawy, wielu pasjonatów kuchni - niektórzy dobrze już znajomi. Bardzo lubię tę atmosferę, kiedy w kuchni tyle się dzieje, jak w wielkim bulgocącym garze :) Takie wspólne gotowanie ma w sobie coś niezwykłego i daje mnóstwo energii.

Sprawdzaliśmy czy na pewno dobre i ciekawe są przepisy, które  Karol wraz z przyjaciółmi zamieścili w nowej książce "Kuchnia polska według Karola Okrasy";) Podzieleni na grupy wzięliśmy na warsztat m.in. grzybową zupę z podgrzybków na zakwasie z pieczonym dorszem, kilka rodzajów tatarów (z wołowiny, z jelenia, z ryb) i pyszne placuszki z gotowanych ziemniaków w różnych wersjach. Potwierdzam, że wszystko wyszło i bardzo smakowało, więc książkę można brać w ciemno :)
Mistrz Okrasa również nie próżnował - specjalnie dla nas przygotował polędwicę wołową z salsą z papryki, orzeszków piniowych i rukoli, była też pieczona kaczka z sosem z czekoladą; i trochę pokazów z ogniem :) W dwóch słowach: bardzo inspirująco!

Postaram się lada dzień podzielić z Wami na blogu przepisem na tę pyszną zupę, i pokażę Wam jeszcze jedną ciekawostkę związaną z ogniem i dymem:)

A oto krótka fotorelacja:

Na potwierdzenie, jak było fajnie, moja zadowolona mina. Choć patrząc na minę Karola, chyba również cieszył się, że przyjechaliśmy :)



Książka,  o której wyżej mowa:




Polędwica i kaczka!

                             


                             


Nieoceniona wartość to fakt, że na warsztatach spotykam znajomych :)


Serdecznie dziękuję Lidl Polska za zaproszenie!

9 komentarzy:

  1. Podpowiedz jak "dostać się" na taki event. Pozdrawiam #gotujebochcemisie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc - nie wiem, co odpowiedzieć :) Mam nadzieję, że to pasja i praca dały mi tę szansę :) Cieszę się, że dostaję zaproszenia na takie wspaniałe spotkania. Możesz też Aniu spróbować zwyczajnie napisać do firm, z którymi chciałabyś w jakiś sposób współpracować.

      Usuń
  2. Super Moniko! Świetne warsztaty a przepisy - palce lizać! Sama chętnie spróbowałabym tej polędwicy i kaczki w czekoladzie:) Tylko nie ucieknij nam do wielkiego świata, bo byłoby bardzo szkoda... Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, nie wybieram się nigdzie z moje kuchni :) Tzn. może tylko do większej chciałabym się przeprowadzić :-D Lada dzień spróbuję coś z tego, co gotowaliśmy na warsztatach pokazać na blogu. Może uda mi się np. zrobić ten sos czekoladowy do kaczki :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Wspaniale Moniko ciesze sie wraz z Toba ze twoja ciezka praca , talent jest juz bardzo zauwazony i doceniany, zycze ci jak zawsze Wielkich sukcesow ! i dzialaj ! pozdrawiam ,.:),
    Wanda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana! Takich pasjonatów jak ja jest naprawdę mnóstwo, przekonuję się o tym na każdych warsztatach; to naprawdę miłe uczucie. Cudownie, że ludzie kochają gotować, bo wspólne jedzenie bardzo zbliża :)

      Usuń
  4. Dzień dobry! Właśnie przeczytałam całą książkę i nurtuje mnie pytanie: jak zrobić zakwas kapuściany? Jest potrzebny właśnie do zupy z podgrzybków z dorszem. Strasznie chcę ją wypróbować, więc będę bardzo wdzięczna za radę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem można użyć po prostu kwasu z kiszonej kapusty, o ile nie domowego, to jest do kupienia w sklepach :) Też planuję tę zupę i tak właśnie zrobię.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję! Tak zrobię :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger