Rolmopsy z ogórkiem, czerwoną cebulką i papryką

Jakoś tak mam, że po śledzie sięgam najchętniej zimową porą. Trochę niedobra ze mnie żona, bo mój mąż lub je przez cały rok, ale ja o tym nie zawsze pamiętam. Pocieszam się, że może jednak zanadto nie cierpi, skoro dostaje sporo innych smakołyków? 
Proponuję Wam, moi Drodzy, pyszne rolmopsy ze słodką cebulką i papryką, a dla kontrastu - z ostrzejszymi ogórkiem i kaparami, marynowane w pachnącej zalewie. To świetna przekąska!
   



Składniki
8 filetów matiasów
2 średnie czerwone cebule
1 ogórek kiszony lub korniszon
1 mała czerwona papryka
2 łyżki oliwy
łyżka kaparów z zalewy
Marynata:
3 łyżki soku z  cytryny
1 szklanka wody
2 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
6 -8 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
Przygotowanie:
Obieram cebule i kroję je w plasterki, przekładam na patelnię z rozgrzaną oliwą. Lekko ją solę i smażę pod przykryciem, na małym ogniu, do zeszklenia, po czym dokładam pokrojoną w paseczki paprykę, duszę razem jeszcze kilka minut. Ogórka kroję w cienkie słupki. Filety ze śledzia układam płasko na desce, i rozkładam na nich cebulę z papryką, a także ogórka. Zwijam i spinam wykałaczkami (wcześniej przecinam je na pół). Tak przygotowane rolmopsy przekładam do szczelnie zamykanego słoika, dorzucam kapary. 
Przygotowuję marynatę: zagotowuj wodę z solą, cukrem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, gotuję na małym ogniu pod pokrywką 5 minut; zestawiam z ognia, dolewam sok cytrynowy. Gorącą marynatą zalewam rolmopsy, przekładam też do słoika ziele i liście laurowe. Odstawiam do przestygnięcia, a potem na noc do lodówki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger