Rogale śniadaniowe

Okazywanie miłości domownikom, to także własnoręcznie upieczone, świeżutkie bułki na śniadanie! Godzinka pracy (no, z haczykiem), a klimat śniadania albo kolacji prawdziwie magiczny :)


Składniki:
Zaczyn:
25 g. świeżych drożdży
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
1 płaska łyżeczka cukru pudru
2 łyżeczki mąki pszennej
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
0,5 płaskiej łyżeczki soli
5 łyżek oleju 
1 szklanka ciepłej wody
Przygotowanie:
Drożdże rozcieram z cukrem, mąką i lekko podgrzaną śmietanką, odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wsypuję do miski, dodaję sól, wyrośnięty zaczyn, olej i wodę. Mieszam łyżką do połączenia się składników, po czym wyrabiam ciasto przez kilka minut dłonią - jeśli się klei do ręki, lekko podsypuję mąką. Wyrobione ciasto przykrywam w misce i odstawiam na ok. 30-40 minut w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości. Wyrośnięte krótko zagniatam, dzielę na 4 części, każdą rozwałkowuję na kwadrat o boki ok. 20 cm i dzielę na 4 paski (trójkąty, jak na zdjęciu). Zwijam od szerszego końca, i tak przygotowane rogale układam na blasze wyłożonej papierem. Odstawiam blachę na 15 minut, by rogale się napuszyły. Piekę w temperaturze 180 stopni C. (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) ok. 30 minut. Przed pieczeniem (po wyrośnięciu) można rogale posmarować mlekiem.


                            

                           

                            



2 komentarze:

  1. Zakochałam się w rogalikach a moja rodzinka jeszcze bardziej - znikają w ekspresowym tempie. Zastanawiam się czy można zrobić z mąki orkiszowej lub innej? Czy próbowała Pani z innej mąki niż pszenna ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka razy próbowałam piec bułeczki z różnych mąk, np, takie:
      http://sio-smutki.blogspot.com/2016/04/buki-pszenno-zytnie-na-zakwasie.html
      lub:
      http://sio-smutki.blogspot.com/2015/09/bueczki-pszenno-zytnie.html
      Przyznam jednak, że te z pszennej mąki najbardziej mi smakują i takie piekę najczęściej.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger