Pyzy drożdżowe z serem na słodko

Pyzy drożdżowe smakują inaczej niż pampuchy, nie są aż tak puszyste. Nadziałam je słodkim twarożkiem. Polane podrumienioną na maśle bułką tartą, posypane cukrem, przypominają trochę pierogi leniwe.



Składniki:
Zaczyn:
20 g. świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
150 g. jogurtu naturalnego
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
4 łyżki oleju 
0,5 szklanki lekko podgrzanej śmietanki 30%
troszkę mniej niż 0,5 szklanki ciepłej wody
Ser:
1,5-2 szklanki gładkiego twarożku z wiaderka
1-2 żółtka
cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Drożdże ucieram z cukrem, dodaję łyżeczkę mąki i jogurt, mieszam na gładką pastę i odstawiam zaczyn na 10 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. Wyrośnięty zaczyn dodaję do mąki z solą, dolewam śmietankę i olej, mieszam ciasto łyżką podlewając wodą - aż składniki zbiją się w kulę. Wtedy wyrabiam ciasto dłonią, ewentualnie podsypując lekko mąką. Wyrabiam ok. 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Przykrywam miskę i odstawiam je do wyrośnięcia - do podwojenia objętości. Wyrośnięte zagniatam krótko, by pozbyć się gazów, dzielę na dwie części i każdą rozwałkowuję na placek grubości ok. 0,5 cm. Wycinam kółka (u mnie średnica 10 cm), na każde wykładam po porcji sera (dokładnie wymieszanego z cukrem i żółtkami). Sklejam każdą pyzę, zamykając ser w środku. Przygotowane pyzy odkładam na 20 minut, by się napuszyły, po czym gotuję we wrzącej, odrobinę osolonej wodzie ok. 7-8 minut. Podaję na gorąco, ze zrumienioną na maśle bułką tarta, posypane cukrem.


                              


4 komentarze:

  1. Nie pamiętam kiedy takie jadłam. Muszę to wznowić!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Moniś jakie apetyczne, oj zjadłabym teraz takie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na kolacyjkę też w sam raz w sumie by były :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger