Pieczona rolada schabowa z farszem z wołowiny i śliwek

W trzeciej odsłonie Intergalaktycznego Gotowania umówiłyśmy się z koleżankami, że w weekend będziemy piekły mięso. Wspólnym mianownikiem miały być dwie użyte przyprawy: miód i cynamon, bo zbliżają się święta i chyba powoli tęsknimy za wspaniałymi zapachami, które się z nimi kojarzą. 
Każda mogła wybrać dowolny rodzaj mięsa. Miałam kawałek schabu, taki w sam raz by go upiec jako wędlinę na kanapki. Miałam również kawałek ugotowanej wołowiny, więc wykorzystałam go jako farsz, doprawiony wędzonymi śliwkami - świetnie się wszystko skomponowało. 

Piekły ze mną:
Asia z bloga Grunt to przepis
Marzena z bloga Kulinarna Maniusia




Składniki:
kawałek schabu wieprzowego - ok. 800 g.
ok. 200 g. ugotowanej wołowiny (np. z rosołu)
Marynata:
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
0,5 płaskiej łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki miodu
2 łyżeczki suszonego majeranku
2 goździki, utarte w moździerzu
6 łyżek oleju (użyłam ryżowego)
Dodatkowo:
2-3 suszone śliwki do wołowiny
szczypta cynamonu do farszu
sól, pieprz
majeranek
kilka łyżek oleju
Przygotowanie:
Mieszam składniki marynaty. Schab przecinam ostrym nożem tak, by uzyskać płaski prostokąt (jak na zdjęciach). Całą powierzchnię mięsa nacieram marynatą, składam, szczelnie zawijam w folię i odkładam na noc do lodówki. Wołowinę przepuszczam przez maszynkę razem ze śliwkami, dodaję olej, sól, pieprz i majeranek i dokładnie mieszam. Masę z wołowiny wykładam na rozłożony schab, a po złożeniu całości związuję sznurkiem. Roladę wkładam do rękawa do pieczenia, nakłuwam go w kilku miejscach. Piekę przez 40 minut w 180 stopniach C., po czym rozcinam worek i piekę jeszcze 20 minut. Kroję po całkowitym przestudzeniu (najlepiej po kilku godzinach w lodówce).


                            

                            

                            

                            


4 komentarze:

  1. Moniś cudowna roladka, dziękuje za wspólne gotowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Schabik przepysznie nadziany! Dzięki Monika za wspólne kucharzenie w ramach Intergalaktycznego Gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje ze nastepnym razem tez wspolnie pogotujemy :-) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger