Pieczona rolada schabowa z farszem z wołowiny i śliwek

W trzeciej odsłonie Intergalaktycznego Gotowania umówiłyśmy się z koleżankami, że w weekend będziemy piekły mięso. Wspólnym mianownikiem miały być dwie użyte przyprawy: miód i cynamon, bo zbliżają się święta i chyba powoli tęsknimy za wspaniałymi zapachami, które się z nimi kojarzą. 
Każda mogła wybrać dowolny rodzaj mięsa. Miałam kawałek schabu, taki w sam raz by go upiec jako wędlinę na kanapki. Miałam również kawałek ugotowanej wołowiny, więc wykorzystałam go jako farsz, doprawiony wędzonymi śliwkami - świetnie się wszystko skomponowało. 

Piekły ze mną:
Asia z bloga Grunt to przepis
Marzena z bloga Kulinarna Maniusia




Składniki:
kawałek schabu wieprzowego - ok. 800 g.
ok. 200 g. ugotowanej wołowiny (np. z rosołu)
Marynata:
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
0,5 płaskiej łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki miodu
2 łyżeczki suszonego majeranku
2 goździki, utarte w moździerzu
6 łyżek oleju (użyłam ryżowego)
Dodatkowo:
2-3 suszone śliwki do wołowiny
szczypta cynamonu do farszu
sól, pieprz
majeranek
kilka łyżek oleju
Przygotowanie:
Mieszam składniki marynaty. Schab przecinam ostrym nożem tak, by uzyskać płaski prostokąt (jak na zdjęciach). Całą powierzchnię mięsa nacieram marynatą, składam, szczelnie zawijam w folię i odkładam na noc do lodówki. Wołowinę przepuszczam przez maszynkę razem ze śliwkami, dodaję olej, sól, pieprz i majeranek i dokładnie mieszam. Masę z wołowiny wykładam na rozłożony schab, a po złożeniu całości związuję sznurkiem. Roladę wkładam do rękawa do pieczenia, nakłuwam go w kilku miejscach. Piekę przez 40 minut w 180 stopniach C., po czym rozcinam worek i piekę jeszcze 20 minut. Kroję po całkowitym przestudzeniu (najlepiej po kilku godzinach w lodówce).


                            

                            

                            

                            


4 komentarze:

  1. Moniś cudowna roladka, dziękuje za wspólne gotowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Schabik przepysznie nadziany! Dzięki Monika za wspólne kucharzenie w ramach Intergalaktycznego Gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje ze nastepnym razem tez wspolnie pogotujemy :-) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger