Omlet z ziemniakami, szynką i suszonymi pomidorami

Miałam dziś ochotę na coś w rodzaju frittaty z ziemniakami, ale nie miałam czasu na wcześniejsze gotowanie ziemniaków. Wymyśliłam szybszy sposób: starłam ziemniaki na tarce i na kilka minut zalałam je wrzątkiem. Przestały być surowe i wystarczyło im niewiele czasu na patelni, by zrobiły się pyszne i miękkie. Cały omlet to rzecz niezwykle sycąca i super smaczna, w smaku lekko podobna do babki ziemniaczanej; a zważywszy na łatwość przygotowania staje się idealnym zimowym obiadem. 



Składniki (patelnia średnica 15 cm):
2 niewielkie ziemniaki
3-4 suszone pomidory z zalewy
kilka plasterków szynki, polecam Szynkę Spod Powału od Hańderka
pół cebuli
1-2 łyżki tartej mozzarelli
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki pszennej
zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce i przekładam do miski, zalewam wrzątkiem - tyle by je przykrył. Od razy szczelnie przykrywam miskę i odstawiam na 5 minut, a potem dokładnie odcedzam ziemniaki na sitku. Dodaję do nich mozzarellę, posiekaną szynkę i pomidory oraz drobno pokrojoną cebulę, doprawiam do smaku szczyptą ziół prowansalskich, solą i pieprzem. Mieszam dokładnie. W oddzielnej miseczce ubijam trzepaczką jajka z mąką i mlekiem, dodaję szczyptę soli i pieprzu. Masę jajeczną przelewam do pozostałych składników, mieszam i przelewam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem. Przykrywam patelnię i smażę na średnim ogniu mniej więcej 5-7 minut. Gdy powierzchnia omleta się zetnie, przekładam go na drugą stronę i dalej smażę pod pokrywką kolejne 5 minut. Podaję na gorąco.






1 komentarz:

  1. aż sama się sobie dziwię, ale jeszcze nigdy nie jadłam omleta na słono. Może spróbuję Twojego D:

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger