"My New Roots"- recenzja

" MY NEW ROOTS WYROSŁY Z POMIDORA. Był żółty, podobny do gruszki i niewiele większy niż orzech włoski. Zwisał z pędu jak złota łza, grzejąc się późnym popołudniem w promieniach słońca.
Kiedy włożyłam go do ust, natychmiast zaskoczyła mnie delikatność i miękkość jego skórki. Lecz gdy przycisnęłam go językiem do podniebienia, eksplodował fajerwerkiem smaków, jakich nigdy wcześniej nie zaznałam. Był odżywczy, świeży roślinny, słodki i niezwykle soczysty. Smakował wszystkim, z czego powstał - słońcem, deszczem, glebą i dłońmi, które go pielęgnowały.
Wtedy moje życie się zmieniło"

Tak zaczyna się niesamowita opowieść o kuchni roślinnej. Książkę "My New Roots" napisała Sarah Britton, autorka bloga o tym samym tytule. 
Książkę mam już od jakiegoś czasu, ale trochę mi zajęło zanim postanowiłam się nią z Wami podzielić - głównie dlatego, że po prostu chciałam ją dobrze poznać! Ta propozycja jest mi bardzo bliska, bo nie od dziś wiadomo, że uwielbiam warzywa. Bardzo często tylko z nich gotuję, i powtarzam że gdyby ktoś mnie postawił przed wyborem: warzywa albo mięso, bez mrugnięcia okiem wybrałabym warzywa.

Książka wygląda pięknie (i pachnie też pięknie - zawsze wtykam nos między stronice, i wierzcie albo nie - gdzieś w głębi duszy wiem, czy będzie wartościowa). Zachwyca zdjęciami, i  ze strony na stron wzbudza coraz większą ciekawość. 



Autorka przekonuje, by gotować zgodnie z przemianami pór roku. Podkreśla, jak ważne jest jedzenie tego, co rośnie w danym sezonie, gdy rośliny są najbardziej wartościowe. Stąd spis treści w książce to po prostu pory roku.


Zobaczcie, jak apetyczne dania są na talerzach. Kuszą kolorami, a wyobraźnia od razu podsuwa obraz zapachów i smaków. A przede wszystkim bardzo inspiruje! I nagle okazuje się, że by wspaniale jeść, wystarczą tak proste składniki...

                             

                             

                             

                             


Nie brakuje wskazówek. Jak samodzielnie przygotować masło orzechowe? Jak gotować warzywa strączkowe, by były pyszne? Jak w prosty sposób wyhodować kiełki? Jak zrobić mleko z nasion?

Książek o kuchni i gotowaniu mam około stu. Kilka z nich lubię wyjątkowo.
Tę polubiłam właśnie wyjątkowo :)
Serdecznie polecam!


Sarah Britton

1 komentarz:

  1. te potrawy wyglądają boosko. Co najbardziej przypadło Ci do gustu z tej książki ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger