Ciasto biszkoptowe z serem i kremem tiramisu

Kiedy odkryłam w sobie, mając lat 10 albo 11, zew kuchni, to los spłatał mi figla i mocno przygasił moje kulinarne zapędy - a było to wtedy, kiedy piekłam pierwszy raz samodzielnie biszkopt w prodiżu. Nie wiem, dlaczego piekłam ciasto w pokoju, ale tak właśnie było. Wyszło wspaniałe, okazałe i wyrośnięte, i wszystko skończyłoby się dumą i zachwytami, gdyby nie jeden szczegół, który pozostał obecny w życiu naszej rodziny jeszcze przez bardzo długie lata. Przypominał nam o tym dniu naprawdę długo :) Nie myśląc wiele, gdy chciałam wyjąć ciasto, odłożyłam pokrywę prodiża prosto na kanapę, wypalając w niej trwały okrągły ślad. I choć Rodzice podeszli do tego wydarzenia z ogromną wyrozumiałością, tenże ślad wypalił w mojej dziecięcej psychice równie trwały ślad, jak na kanapie... Dobrze, że mi ta trauma niezauważalnie jednak przeszła :)
Dziś polecam Wam takie oto - proste, a bardzo smaczne i efektowne ciasto. Delikatne i lekkie, biszkoptowe, z warstwą sernika i puszystego kremu o smaku tiramisu, u nas dodatkowo z nutą pomarańczy.




Składniki na blaszkę 20x25 cm:
biszkopt
5 jajek w temperaturze pokojowej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sernik:
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
2 szklanki serka z wiaderka (temperatura pokojowa)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem tiramisu:
masa kajmakowa o smaku tiramisu - ok. 150 g.+ 3 łyżki do posmarowania biszkoptu
1 szklanka sera z wiaderka
150 ml. mocno schłodzonej śmietany 30%
Polewa:
100 g. masła
0,5 szklanki cukru
2 pełne łyżki kakao
2-3 łyżki mleka
Dodatkowo:
czekolada do posiekania (u mnie mleczna z chrupkami pomarańczowymi)
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Dodatkowo:
biszkopt: całe jajka ucieram mikserem przez kilka minut ze szczyptą soli, a potem, nie przerywając ubijania, dodaję stopniowo cukier waniliowy i cukier puder. Masa powinna być bardzo jasna i puszysta. Wtedy dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, jeszcze krótko miksuję - do połączenia się. Dno blaszki wykładam papierem, dno i boki smaruję masłem i oprószam mąką, a potem przekładam ciasto, wyrównuję powierzchnię. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół, bez termoobiegu) na ok. 30 minut.Pozostawiam do całkowitego ostudzenia.
sernik: żółtka ucieram z cukrem pudrem i waniliowym, aż będą puszyste. Ucierając dodaję po łyżce ser i mąkę ziemniaczaną. Do jednolitej masy dodaję ubitą na sztywno (ze szczyptą soli) pianę, mieszam delikatnie łyżka, by połączyła się z masą serową. Tak przygotowaną masę wykładam na blaszkę (również dno wyłożone papierem, dno i boki natłuszczone i oprószone mąką). Piekę przez 35-40 minut w temperaturze 170 stopni C. Pozostawiam do całkowitego ostudzenia, jeśli ciasto na wyższe brzegi ścinam je delikatnie. Sernik ma być niewysoki i płaski.
krem: śmietanę ubijam przez kilka minut, a gdy zgęstnieje łączę ją z serem i miksuję na najniższych obrotach, dodając po trosze masy kajmakowej.
polewa: rozpuszczam masło z cukrem, dodaję kakao, gotuję chwilę mieszając - na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dolewam mleko, mieszam do uzyskania gładkiej masy, jeszcze chwilę gotuję mieszając. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Biszkopt smaruję 3 łyżkami masy kajmakowej, wykładam krem tiramisu. Przykrywam krem sernikiem, polewam go jeszcze lekko ciepłą polewą i całość oprószam posiekaną czekoladą. 





4 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie :) Na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie, chętnie bym spróbowała ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/

    OdpowiedzUsuń
  3. o nieee... niepotrzebnie tu zaglądałam :D Prezentuje soę wspaiale! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, ale miałaś przygodę z prodiżem :) A ciasto wygląda cudownie! Moje smaki, na pewno jest pyszne :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger