Chrupiące ciasteczka czekoladowe

Co tu mówić po próżnicy :) Czekoladowe  i łatwe ciasteczka. Pomyślałam, że dorzucę troszkę kleiku ryżowego, więc są przyjemnie chrupiące.



Składniki:
100 g. miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
1 szklanka kleiku ryżowego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka kakao
kilka kostek czekolady mlecznej, startej na grubej tarce
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem waniliowym i zwykłym, aż masa będzie bardzo gładka i puszysta. Dodaję po jednym jajku (nadal ucierając), po czym dodaję startą czekoladę, kakao, proszek do pieczenia, kleik i mąkę. Urywam porcje ciasta, formuję kulki (duże orzechy włoskie) i układam je na blasze wyłożonej papierem, zachowując ok. 3-cm odległości (ciastka rozleją się w trakcie pieczenia). Piekę w 180 stopniach C (góra-dól, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) 30 minut. 



2 komentarze:

  1. Mam głupie pytanie - Kleik ryżowy co to jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedzenie dla niemowląt :) Używam go na sucho najczęściej wlaśnie do ciasteczek: https://www.bobovita.pl/produkty/kaszki/kleik-ryzowy

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger