Duszona żółta cukinia

Przyprawa garam masala - dosłownie: gorące przyprawy, bardzo popularna w kuchni indyjskiej, to wspaniała mieszanka w której skład wchodzą bardzo aromatyczne rośliny: liść laurowy, goździki, cynamon, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz i kardamon. Dodaje potrawom wyrazistości i smaku, o zapachu nie wspominając. Cudownie smakuje z warzywami. Dziś przygotowałam bardzo szybkie danie - żółtą cukinię duszoną ze szczypiorkiem, czosnkiem i oczywiście garam masala.

Po przyprawy odsyłam Was do sklepu Skworcu.



Składniki:
2 małe żółte cukinie
1 młoda cebulka dymka ze szczypiorkiem
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka masła klarowanego
1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala, polecam Skworcu
0,5 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego, polecam Skworcu
prażona cebulka do posypania, polecam Skworcu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte cukinie przekrajam wzdłuż na pół, po czym kroję je w cienkie, ukośne plasterki. Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam cukinie, lekko solą i pod pokrywką smażę na średnim ogniu ok. 5 minut. Następnie dorzucam przyprawę garam masala, czosnek granulowany oraz wstępnie sól i pieprz do smaku. Duszę kolejne 5 minut, na koniec dodaję posiekany szczypiorek z cebulka oraz pietruszkę. Tuż przed podaniem posypuję prażoną cebulką.




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger