Zupa krem z ziemniaków z jabłkiem, bananem i groszkiem ptysiowym

Wymyśliłam sobie kolejną kartoflankę, bo kartoflanki to ja bardzo lubię ;) Dziś zupa - krem, z dodatkiem podsmażanego jabłka, słodkiego banana, z aromatycznym tymiankiem i kuminem rzymskim. Świetnie smakuje z groszkiem ptysiowym. 





Składniki:
groszek ptysiowy, polecam Produkty Cukiernicze Brześć
10-12 średniej wielkości ziemniaków
1 cebula
1 jabłko
3 ząbki czosnku
1 niewielki dojrzały banan
1,5 l. wody
2 łyżki oleju
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
0,5 łyżeczki nasion kuminu rzymskiego
duża szczypta curry
duża szczypta pieprzu cayenne
sól, pieprz do smaku
świeży tymianek
Przygotowanie:
Do garnka wlewam wodę, dorzucam obrane i drobno pokrojone ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę mocno opalam na ogniu (lub na suchej patelni), wrzucam do garnka. Gotuję wszystko ok. 30 minut, do miękkości ziemniaków. Kumin rzymski ucieram w moździerzu, wrzucam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, dodaję pokrojone w kostkę (obrane) jabłko i gałązki tymianku, smażę do momentu gdy jabłko zacznie się rozpadać. Przekładam do garnka, dodaję też banana w kawałkach i posiekany czosnek. Wszystko miksuję na krem (wyjmuję cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i łodyżki tymianku) oprawiam do smaku curry, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Podaję z groszkiem ptysiowym.


                     



2 komentarze:

  1. Ale ta zupka musi być pyszna ;) bardzo podoba mi się to zestawienie smaków muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger