Zupa krem z ziemniaków z jabłkiem, bananem i groszkiem ptysiowym

Wymyśliłam sobie kolejną kartoflankę, bo kartoflanki to ja bardzo lubię ;) Dziś zupa - krem, z dodatkiem podsmażanego jabłka, słodkiego banana, z aromatycznym tymiankiem i kuminem rzymskim. Świetnie smakuje z groszkiem ptysiowym. 





Składniki:
groszek ptysiowy, polecam Produkty Cukiernicze Brześć
10-12 średniej wielkości ziemniaków
1 cebula
1 jabłko
3 ząbki czosnku
1 niewielki dojrzały banan
1,5 l. wody
2 łyżki oleju
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
0,5 łyżeczki nasion kuminu rzymskiego
duża szczypta curry
duża szczypta pieprzu cayenne
sól, pieprz do smaku
świeży tymianek
Przygotowanie:
Do garnka wlewam wodę, dorzucam obrane i drobno pokrojone ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę mocno opalam na ogniu (lub na suchej patelni), wrzucam do garnka. Gotuję wszystko ok. 30 minut, do miękkości ziemniaków. Kumin rzymski ucieram w moździerzu, wrzucam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, dodaję pokrojone w kostkę (obrane) jabłko i gałązki tymianku, smażę do momentu gdy jabłko zacznie się rozpadać. Przekładam do garnka, dodaję też banana w kawałkach i posiekany czosnek. Wszystko miksuję na krem (wyjmuję cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i łodyżki tymianku) oprawiam do smaku curry, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Podaję z groszkiem ptysiowym.


                     



2 komentarze:

  1. Ale ta zupka musi być pyszna ;) bardzo podoba mi się to zestawienie smaków muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger