Ucierane ciasto kakaowe z żurawiną

Ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste, idealne do filiżanki mocnej kawy. Bez dodatków będzie świetnym spodem w torcie.




Składniki (mała tortownica, u mnie kwadratowa 18 x 18 cm):
140 g. miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru (120 g)
3 jajka
2 łyżki gęstej śmietany (użyłam 18%)
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki suszonej żurawiny
Dodatkowo:
masło do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na puch, po czym miksując dalej dodaję po jednym jajku. Następnie dodaję śmietanę i stopniowo (wcześniej przesiane) mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksuję do uzyskania bardzo gładkiej masy, dorzucam żurawinę, mieszam łyżką. Ciasto wykładam do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę ok. 45 minut, sprawdzając pod koniec patyczkiem.




2 komentarze:

  1. Wspaniałe, puszyste i delikatne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placek pierwsza klasa! Bardzo mi smakował. Dziś za to upiekłam puszysty sernik z budyniem. Jest genialny. Tutaj masz przepis na niego https://www.maxkuchnie.pl/przepisy/ciasta-i-desery/puszysty-sernik-z-budyniem-693.html Możesz go kiedyś wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger