Testuję - Chleb bez Mąki Melvit

Sama piekę pieczywo: chleby i bułki, zarówno te na drożdżach jak i na zakwasie. Są wspaniałe. Kupowanie pieczywa w sklepie od dawna już w naszym domu stało się sporadyczne, ale jednak zdarza się, zwłaszcza gdy mam gorszy dzień i nie chce mi się poświęcać zbyt wiele czasu na pichcenie. (Rzadko ;))

Jakiś czas temu dostałam pytanie, czy chcę sprawdzić, jak smakuje chleb, który proponuje firma Melvit, znana mi do tej pory zwłaszcza z płatków owsianych i mieszanek śniadaniowych. Chcę :) Dostałam więc paczuszkę z gotową mieszanką. Opis przygotowania chleba to 4 krótkie wersy; prostszego sposobu chyba nie ma: pomieszać jajka z maślanką, solą i mieszanką. Łyżką wystarczy, nie trzeba do tego żadnej maszyny. 
Zainteresowałam się tym produktem dlatego, że jest to chleb, który nie ma w sobie mąki, ma za to dużo pysznych ziaren. Poza nimi są jeszcze pełnoziarniste płatki owsiane i otręby owsiane. I już. W połączeniu z ciut wyżej wymienionymi tworzą one bardzo ciekawy w smaku, pięknie wyglądają chlebek. Niezwykle sycący, bo nie może być inaczej przy tym bogactwie, jakie jest w środku.
Chleb oczywiście smakuje całkiem inaczej, niż zwyczajny. Jest chrupiący i bardzo sycący, zjadłam taki kawałeczek jak jeden z tych na zdjęciach i poczułam, że to naprawdę konkretny posiłek. Taki chleb to naprawdę fajna alternatywa i myślę, że łatwo mogłabym się na niego przestawić. Polecam.






Składniki:
1 torebka mieszanki Chleb bez mąki z czarnuszką i orkiszem firmy Melvit
5 jajek
0,5 szklanki (150 g.) maślanki naturalnej
0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Jajka roztrzepuję z maślanką i solą, a następnie łączę z zawartością opakowania. Mieszam dokładnie łyżką, przekładam do wyłożonej papierem formy. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na godzinę. Kroję po całkowitym ostudzeniu.



                

                

                 


7 komentarzy:

  1. No rewelacyjna sprawa jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a robiłam te twoje serniczki sa rewelacyjne i wszystkim smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłam tę mieszankę ale na opakowaniu dodano,że mieszać w termomiksie..niestety nie mam tego urządzenia.Podany przez Ciebie sposób rewelacja.Szkoda tylko,że za produkty niezbędne dla zdrowia słono się płaci...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również termomixa nie posiadam, ale od czego zdrowy rozsądek ;) Nawet łyżka by wystarczyła :) Tak naprawdę chodzi o dokładnie pomieszanie składników, tu nie trzeba nic wyrabiać ani jakoś specjalnie ubijać. Co do ceny - widziałam w sklepie, przyznaję Ci rację, też wydaje mi się dość wygórowana :(

      Usuń
    2. do tego chleba nie musisz termomixa, można wymieszać składniki ręcznie i będzie OK.

      Usuń
    3. Może cena za paczkę takiej mieszanki jest wygórowana, ale po pierwsze: można sobie samemu pomieszać takie ziarna, które kupi się wcześniej w większych opakowaniach w jakimś eko sklepie internetowym - wyjdzie dużo taniej na kilogramie takich składników.

      Po drugie - kromka takiego chleba jest dużo bardziej sycąca, niż kromka chleba gotowego ze sklepu, czyli można się szybciej najeść, a więc znów wychodzi taniej, niż gotowy chleb ;)

      No i jeszcze na pewno można tę mieszankę wykorzystać w inny sposób, dodawać sobie do musli albo nawet do zwykłego chleba czy bułek pieczonych w domu, zawsze to zdrowiej, a też taniej i smaczniej, niż napuszony chleb z "ulepszaczami" z dużych sieciowych piekarni ;)

      Usuń
  4. kurcze ciekawie to wyglada, nie bylo okazji tego sprawdzic, moze bedzie chwila i sie zrobi, bo naprawde fajnie to wyglada:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger