Śmietankowe tiramisu.

Jest najpiękniejsza pora roku, nie mam wątpliwości. Wczoraj zatkało mnie z zachwytu nad tym, co się dzieje wokół, bo wszystko pachniało i śpiewało!
Moje ciasto to uzewnętrznienie mojego zachwytu ;) Jest leciutkie i białe niczym wiosenne płatki kwiatów!




Składniki: (u mnie pojemnik 12 x 20 cm)
0,5 l. śmietanki 30% (schłodzonej)
1 laska wanilii
0,5 kg serka mascarpone
2 śmietanfixy
3 łyżki cukru pudru
likier śmietankowy
10-12 podłużnych biszkoptów
kakao
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewam 3/4 szklanki śmietanki z ziarenkami wanilii (lub kilkoma kroplami olejku waniliowego) i 1 łyżką cukru pudru, po czym lekko ją studzę. Pojemnik wykładam folią spożywczą. Pozostałą śmietankę ubijam przez kilka minut, dodaję śmietanfixy i pozostały cukier puder, a gdy zrobi się gęsta partiami dodaję serek mascarpone. Na końcu dodaję likier lub inny alkohol. Na dno pojemnika wykładam cienką warstwę masy, a na niej połowę namoczonych w śmietance (przez ok. 2-3 minuty) biszkoptów. Oprószam je kakao (najłatwiej to zrobić przez sitko), na nie wykładam połowę masy, resztę namoczonych biszkoptów, znów kakao i na koniec resztę masy. Pojemnik zamykam i chowam najlepiej na całą noc do lodówki.




3 komentarze:

  1. Moniś cudowne ciasto. Podrzuć kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem fanką tego deseru! :) Twoja wersja jest pyszna, wiosenna i delikatna, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moniś, ten smak musi być obłędny <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger