Śmietankowe tiramisu.

Jest najpiękniejsza pora roku, nie mam wątpliwości. Wczoraj zatkało mnie z zachwytu nad tym, co się dzieje wokół, bo wszystko pachniało i śpiewało!
Moje ciasto to uzewnętrznienie mojego zachwytu ;) Jest leciutkie i białe niczym wiosenne płatki kwiatów!




Składniki: (u mnie pojemnik 12 x 20 cm)
0,5 l. śmietanki 30% (schłodzonej)
1 laska wanilii
0,5 kg serka mascarpone
2 śmietanfixy
3 łyżki cukru pudru
likier śmietankowy
10-12 podłużnych biszkoptów
kakao
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewam 3/4 szklanki śmietanki z ziarenkami wanilii (lub kilkoma kroplami olejku waniliowego) i 1 łyżką cukru pudru, po czym lekko ją studzę. Pojemnik wykładam folią spożywczą. Pozostałą śmietankę ubijam przez kilka minut, dodaję śmietanfixy i pozostały cukier puder, a gdy zrobi się gęsta partiami dodaję serek mascarpone. Na końcu dodaję likier lub inny alkohol. Na dno pojemnika wykładam cienką warstwę masy, a na niej połowę namoczonych w śmietance (przez ok. 2-3 minuty) biszkoptów. Oprószam je kakao (najłatwiej to zrobić przez sitko), na nie wykładam połowę masy, resztę namoczonych biszkoptów, znów kakao i na koniec resztę masy. Pojemnik zamykam i chowam najlepiej na całą noc do lodówki.




3 komentarze:

  1. Moniś cudowne ciasto. Podrzuć kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem fanką tego deseru! :) Twoja wersja jest pyszna, wiosenna i delikatna, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moniś, ten smak musi być obłędny <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger