Skrzydełka z patelni z szalotką i porem

Szybki obiad dla głodomorów, co spędzili kilka godzin na działce ;) Skrzydełka są idealne, bo można je bardzo szybko przygotować, a przy tym są pyszne. Dziś udusiłam je na patelni razem z szalotką i porem, które się lekko skarmelizowały i zrobił się z nich świetny sos. Lubicie skrzydełka tak jak ja? Bo ja darzę je uczuciem od dzieciństwa :)




Składniki:
0,5 kg skrzydełek z kurczaka
8-10 szalotek
ok. 8 cm jasnej części pora
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Umyte  i osuszone skrzydełka dzielę na dwie części, jednocześnie odcinając końcówki (nie używam ich). Przekładam je do miski, oprószam solą i pieprzem. Szalotki obieram i kroję wzdłuż na pół, pora kroję w kostkę. Rozgrzewam olej na patelni i pod przykryciem obsmażam mięso z obu stron ok. 5 minut, mieszając w trakcie -  powinno się lekko zarumienić. Wtedy dodaję szalotki,  i dalej smażę razem pod przykryciem mniej więcej 8-10 minut - na małym ogniu. Potem dorzucam pora i na małym ogniu, w dalszym ciągu pod pokrywką, duszę razem 20-25 minut. Na koniec doprawiam solą i pieprzem do smaku.


                           

                           


3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak. W czasie duszenia cebula i por oddadzą wodę. Ważne tylko, żeby cały czas dusić wszystko pod pokrywką, na niewielkim ogniu. No i trzeba przemieszać od czasu do czasu.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger