Roladki z kurczaka z oliwkami hiszpańskimi i ziołami

Bardzo lubię rolady z kurczaka, bo to danie które nie wymaga dużo czasu, a efekt zawsze jest pyszny. Można poszaleć z nadzieniem i za każdym razem sprawić, by smakowały inaczej. Dziś polecam Wam wersję z pysznymi oliwkami hiszpańskimi.



Składniki:
filety z piersi kurczaka
boczek surowy wędzony w plastrach
zimne masło w małych kawałkach
posiekana natka pietruszki
suszony majeranek
sól, pieprz
1-2 cebule
olej
Przygotowanie:
Filety przecinam tak, by otrzymać jak największe plastry mięsa. Lekko je rozbijam, oprószam z obu stron solą, pieprzem i duszonym majerankiem. Oliwki siekam drobno i układam razem z posiekaną natką pietruszki wzdłuż każdego plastra, rozkładam też po kilka kawałeczków masła. Zwijam roladki (nie trzeba przejmować się ich otwartymi bokami, bo te zostaną za chwilę zabezpieczone boczkiem) Każdą roladkę ściśle owijam boczkiem, jak na zdjęciu i układam na patelni z rozgrzanym olejem. Przykrywam patelnię i obsmażam roladki z każdej strony na rumiano. Gdy są całe obsmażone, zmniejszam ogień i na patelnię dorzucam posiekaną w kostkę cebulę. Duszę wszystko razem ok. 35-40 minut.
Podaję z sałatą.









2 komentarze:

  1. Super przepis bardzo smaczne i przede wszystkim nieskomplikowany polecam wszystkim pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger