Pierogi Czarne Serce (z kaszanką i czarnymi oliwkami)

Zastanawiam się, czy to aby nie najlepsze pierogi, jakie w życiu zrobiłam :) Ciasto jest chrupiące i pyszne, a farsz przeszedł moje oczekiwania. Przygotowałam go z kaszanki i czarnych oliwek hiszpańskich, które jak się okazało idealnie do niej pasują. 





Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej T 450
1 żółtko
1 łyżka miękkiego masła
1/4 łyżeczki soli
ok. 0,5 szklanki mocno ciepłej wody
Farsz:
0,5 kg dobrej jakości kaszanki
2 cebule
ok. 20 czarnych oliwek hiszpańskich
1 łyżka oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Ciasto: do przesianej mąki dodaję sól, żółtko, miękkie masło i stopniowo wodę - tyle żeby zagnieść miękkie, bardzo elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiam przez kilka minut, po czym przekładam do miski, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na 20 minut.
Farsz: na oleju smażę pokrojone w kostkę cebule - do zeszklenia, po czym dodaję pokrojone w kostkę (wcześniej pozbawione osłonek) kaszanki. Smażę pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając - kaszanka ma się trochę zarumienić. Podsmażoną przekładam do miski, dodaję posiekane drobno oliwki i natkę pietruszki, mieszam i doprawiam do smaku. Odstawiam farsz do przestygnięcia. 
Z ciasta wałkuję placek grubości ok. 0,4 mm, wykrajam kółka. Na każde kółko nakładam solidną porcję farszu, porządnie sklejam boli pierogów.
Rozgrzewam olej w naczyniu (minimum 5 cm wysokości) - gdy na dnie zaczną tworzyć się smugi, wrzucam jednego pieroga  - jeśli skwierczy, wrzucam kilka następnych (nie za dużo na raz). Pierogi mają się usmażyć na jasnozłoty kolor z obu stron. Usmażone wyjmuję na chwilę na talerz wyłożony papierem, do odsączenia nadmiaru tłuszczu,  i podaję gorące.










3 komentarze:

  1. No bardzo ciekawe pierożki. Z chęcią bym spróbowała jak smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie, też będę musiała spróbować takich pysznośći/
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger