Cebula duszona z masłem i ziołami

Tak przygotowaną cebulę można użyć na wiele sposobów - może być  dodatkiem do smażonego mięsa, do serów, zwyczajnie - do chleba, albo tak jak dziś u mnie - może być głównym składnikiem szybkiej i łatwej pizzy, którą Wam niedługo pokażę.




Składniki:
ok. 400 g. dowolnej cebuli, u mnie mieszane:
czerwona, biała, szalotka i dymka
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
suszony majeranek
suszony tymianek 
(mogą być oczywiście świeże zioła)
Przygotowanie:
Cebule obieram i kroję w dowolny sposób, u mnie to półtalarki. Przekładam ją do rondla z masłem i olejem, lekko solę, przykrywam i na małym ogniu duszę 30 minut. Po tym czasie powinna zupełnie zmięknąć. Wtedy dodaję paprykę, posiekany czosnek i zioła, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę razem jeszcze 10 minut.

                 

1 komentarz:

  1. szukam przepisu na cebulke z dzieciństwa, taką która zawsze babcia robiła. Też była duszona, wychodziła ładna brązowa (efekt chyba długiego duszenia lub dolewanej magii). Pamietam, że długo się robiła, z godzine, dwie co najmniej :) ale spróbuję zaraz z Twojego przepisu :D jak mi wyjdzie to normalnie ;d bede szczesliwy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger