Karkówka curry

Mięso w tej potrawce jest delikatne i pyszne, a sos to doskonała "maczajka", gęsty i bardzo aromatyczny za sprawą curry i świeżej mięty - i tak polecam wszystkiego spróbować, z chlebem lub bułką które moczymy w sosie. 



Składniki:
0,5 kg karkówki wieprzowej
Przyprawy:
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
2 duże cebule
3 łyżki oleju rzepakowego
0,5 szklanki słodkiej śmietanki (30%)
kilka liści świeżej mięty
dodatkowo:
curry, sól i pieprz do smaku
odrobina przegotowanej wody
Przygotowanie:
Mięso kroję w cienkie plastry i lekko rozbijam tłuczkiem. W miseczce mieszam przyprawy i tą mieszanką dokładnie nacieram karkówkę, po czym szczelnie zawiniętą zostawiam na noc w lodówce. Rozgrzewam olej na patelni, rumienię mięso z obu stron. Dodaję cebule pokrojone w kostkę, przykrywam i duszę na małym ogniu do momentu, gdy karkówka będzie miękka. Dolewam śmietankę, dodaję posiekane liście mięty i duszę razem 5 minut (na malutkim ogniu). Jeśli sos się lekko rozwarstwia, dodaję odrobinę wody i mieszam. Na koniec doprawiam sos do smaku.



2 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie....aż mi cieknie ślinka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam karkówkę pod każdą postacią! Ta też do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger