Domowy smalec z suszonymi warzywami

Życie jest jednak całkiem nieprzewidywalne - kto by pomyślał 20 lat temu, że smalec będę traktować jako coś wyjątkowego i że będę szykować go na święta? A tak rzeczywiście jest. Nie robię go na co dzień ze względu na kalorie, ale bardzo go całą rodziną lubimy, więc jest na każdą większą okazję.
Gdy miałam ostatnio gości zrobiłam smalec taki jak dziś, i bardzo wszystkim smakował. To smalec z dodatkiem suszonych warzyw, wiecie - zwykłej włoszczyzny - tyle że warto zadbać by była wysokiej jakości. Polecam suszone warzywa firmy SYS, doskonałe jak wszystkie produktu tej firmy.





Składniki:
0,5 kg słoniny wieprzowej
400 g. boczku wędzonego w plastrach (surowego)
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki suszonych warzyw, polecam włoszczyznę suszoną firmy SYS
sól do smaku
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
Przygotowanie:
Przez cały czas smażę wszystko pod przykryciem!
Słoninę kroję w bardzo drobną kosteczkę i przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem. Przykrywam i podgrzewam na średnim ogniu, aż stopi się, a skwarki lekko się zezłocą. Dodaję tak samo drobno posiekany boczek i smażę razem ok. 15 minut, dalej pod przykryciem - boczek również powinien się zarumienić. Wtedy dodaję posiekaną drobno cebulę i suszone warzywa, wstępnie doprawiam smalec solą. Smażę ok. 20 minut, by warzywa zmiękły, potem dodaję posiekany czosnek, lubczyk i majeranek. Smażę jeszcze kilka minut, doprawiam solą, odstawiam do lekkiego przestudzenia i rozlewam do miseczek.



2 komentarze:

  1. mój mąż byłby zachwycony,lubi takie smarowidła

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha, teraz właśnie takie proste, domowe potrawy robią prawdziwą furorę. Od kilku lat panuje moda na slow-food, która jest odpowiedzią na powstające jak grzyby po deszczu knajpki z fast foodem. Obecnie smalec jest uważany wręcz za rarytas i zdaje się, że nikt nie pamięta o jego kaloryczności ;) Ostatnio widziałam w jakimś programie przepis na domowy smalec (wiadomo, lepszy od kupnego) z jabłkiem i cebulą. Jednak ta wersja wydaje mi się o wiele ciekawsza ze względu na dodatek suszonych warzyw. Chętnie wypróbuję : ) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger