Zupa z rukoli i brokuła z pulpecikami mięsnymi

Rano tak sypało, że nie miałam ochoty wystawiać nosa z domu. Co prawda lodówka prawie pusta, ale dałam radę - była rukola, był zamrożony brokuł i kawałek mięsa. Zrobiłam więc piękną, zieloną zupę :) Niewątpliwie tanią i pożywną, bo z mięsnymi pulpecikami.




Składniki:
1 opakowanie (100 g) świeżej rukoli
pół małego brokuła
karkowa kość lub żeberko
mały filet z kurczaka
1-1,5 l. wody
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
3-4 liście świeżej bazylii
1 jajko
bułka tarta
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie
Do garnka wlewam wodę, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, kość i fileta z kurczaka. Lekko wszystko solę i gotuję do miękkości mięsa (to z kości też będzie do wykorzystania). Gdy mięso jest prawie miękkie, dodaję podzielony na różyczki brokuł. Miękkie mięso i kość wyjmuję razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam rukolę i posiekany czosnek - smażę razem 2-3 minuty, tyle by zmiękła rukola. Przekładam wszystko do garnka, gotuję chwilę razem, po czym blenduję. Dodaję posiekaną bazylię, doprawiam zupę majerankiem, solą i pieprzem. 
Ostudzone mięso bardzo drobno siekam lub przepuszczam przez maszynkę, dodaję jajko i tyle bułki, by dało się skleić małe pulpeciki. Gotowe przekładam do zupy i gotuję w niej kilka minut. 


3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger