Przyprawa do pieczeni

Chyba każdy ma jakieś swoje ulubione mieszanki ziołowe. Takich do pieczenia i duszenia mięs też jest oczywiście mnóstwo. W sklepach jest ich tyle, że trudno wybrać, choć ułatwiają to podpowiedzi na opakowaniach - często nazywają się po prostu: przyprawa do żeberek, do kurczaka. do bigosu itd. 
Wolę jednak sama tworzyć smaki i przygotowywać takie mieszanki. Niżej przeczytacie, jakie składniki znalazły się w jednej z moich propozycji. Mięso natarte ziołami, po leżakowaniu minimum przez 12 godzin w lodówce, upieczone później niespiesznie, w niezbyt wysokiej temperaturze - smakuje po prostu wspaniale ;) Warto co jakiś czas przygotować sobie większą porcję i wykorzystywać do pieczonych i duszonych mięs.





Składniki:
1,5 łyżki suszonego lubczyku
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka suszonego oregano
0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
5-6 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1,5 łyżki soli
Przygotowanie:
W moździerzu ucieram liście laurowe (warto je wcześniej drobno pokruszyć) z solą i zielem angielskim. Następnie mieszam je z pozostałymi ziołami i czosnkiem. Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger