Placek toffi z pianką wiśniową

Wczoraj wpadł mi w ręce budyń o smaku toffi i pomyślałam, że upiekę z nim ciasto :) A dziś je wykończyłam pianką wiśniową. Będzie w sam raz na weekend ;)


Składniki:
Ciasto (forma 18 x 18 cm)
3 duże jajka
1 budyń z cukrem o smaku toffi (proszek)
0,5 szklanki cukru pudru
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki musu jabłkowego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Krem:
500 g. półtłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego
1 galaretka wiśniowa (na 0,5 l. wody)
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta
dżem wiśniowy 
Przygotowanie:
Jajka ubijam z solą i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym dodaję budyń w proszku, mus jabłkowy, proszek do pieczenia i stopniowo mąkę. Mieszam aż ciasto będzie gładkie. Przelewam je do formy posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piekę ok. 40-45 minut  w temperaturze 180 stopni C. (do suchego patyczka).
Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wody, a gdy przestygnie miksuję ją z serkiem. Ewentualnie masę dosładzam cukrem pudrem. Odstawiam do lodówki na ok. 10-15 minut, by zaczęła tężeć.
Przestudzone ciasto przekrajam na pół, jedną część smaruję cienką warstwą dżemu. Wykładam krem, przykrywam drugą częścią ciasta. Oprószam je pudrem, wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny (ciasto jest najlepsze następnego dnia)



2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie i pewnie smakuje jeszcze lepiej , jutro będzie królował na moim stole:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger