Placek toffi z pianką wiśniową

Wczoraj wpadł mi w ręce budyń o smaku toffi i pomyślałam, że upiekę z nim ciasto :) A dziś je wykończyłam pianką wiśniową. Będzie w sam raz na weekend ;)



Składniki:
Ciasto (forma 18 x 18 cm)
3 duże jajka
1 budyń z cukrem o smaku toffi (proszek)
0,5 szklanki cukru pudru
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki musu jabłkowego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Krem:
500 g. półtłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego
1 galaretka wiśniowa (na 0,5 l. wody)
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta
dżem wiśniowy 
Przygotowanie:
Jajka ubijam z solą i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym dodaję budyń w proszku, mus jabłkowy, proszek do pieczenia i stopniowo mąkę. Mieszam aż ciasto będzie gładkie. Przelewam je do formy posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piekę ok. 40-45 minut  w temperaturze 180 stopni C. (do suchego patyczka).
Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wody, a gdy przestygnie miksuję ją z serkiem. Ewentualnie masę dosładzam cukrem pudrem. Odstawiam do lodówki na ok. 10-15 minut, by zaczęła tężeć.
Przestudzone ciasto przekrajam na pół, jedną część smaruję cienką warstwą dżemu. Wykładam krem, przykrywam drugą częścią ciasta. Oprószam je pudrem, wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny (ciasto jest najlepsze następnego dnia)



2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie i pewnie smakuje jeszcze lepiej , jutro będzie królował na moim stole:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger