Szukaj na blogu

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Pyszne pierożki z farszem z gotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty wymyśliłam dziś by poprawić mężowski nastrój, bo chandrę jakowąś ma (pewnie jesienną), a wiem że uwielbia śląską ciapkapustę - czyli mniej więcej to, co się w pierożkach znalazło.

Na końcu postu znajdziecie filmik, w którym pokazuję, jak zrobić falbanki dookoła pierożków :)



Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka miękkiego masła
1 duże żółtko
ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
Farsz:
300 g. ugotowanych ziemniaków
300 g. kapusty kiszonej
1 łyżeczka miękkiego masła
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wsypuję mąkę do dużej miski, dodaję masło, żółtko, sól i wodę, zagniatam elastyczne ciasto i wyrabiam je przez 3 minuty. Przykrywam i odstawiam na 10 minut.
Kapustę siekam dość drobno, przekładam na głęboką patelnię z olejem, dolewam 2-3 łyżki wody, przykrywam i duszę ok. 15 minut, by lekko zmiękła. ziemniaki przepuszczam przez praskę lub duszę dokładnie widelcem. Do ziemniaków dodaję ciepłą kapustę i masło, dokładnie mieszam, doprawiam do smaku majerankiem, solą i pieprzem, Ciasto rozwałkowuję dość cienko, wykrajam kółka. Na połowę kółek nakładam farsz, przykrywam pozostałymi i sklejam dokładnie. Pierogi wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 3 minuty od  wypłynięcia. Podaję z podsmażoną  cebulką.



                        





26 komentarzy:

  1. piękne! aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale jak te pierozki sklejać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po dokładnym sklejeniu brzegów wywijamy ciasto od dołu, i ten wywinięty kawałek mocno dociskamy. I tak po kolei, aż się zatoczy kółko.

      Usuń
    2. Jutro postaram się dodać zdjęcie, jak to robię.

      Usuń
  3. Przepiękne te pierożki, aż mam ochotż porwać Ci kilka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj Moniś ale mi narobiłaś na nie smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają apetycznie , muszę takie ugotować .

    OdpowiedzUsuń
  6. W skladnikach jest cale jajko,a przepisie juz nie ma,czy dodajesz cale jajko do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj Monisiu...! Dzisiaj będę robiła te pierożki.Narobiłaś mi ochoty.Uwielbiam pierogi z różnymi farszami,takich jeszcze nie robiłam...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego :) Nam bardzo smakowały i mam nadzieję że i Ty będziesz z nich zadowolona! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. Przepis kradnę i zrobię niespodziankę rodzince :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wykorzystałam Twój sposób lepienia pierożków- są śliczne, pozdrawiam
    http://pieguskowakuchnia.pl/?p=1671

    OdpowiedzUsuń
  10. W smaku muszą być świetne - i jeszcze to wykonanie

    OdpowiedzUsuń
  11. polecam wrzucenie ich na głęboki gorący olej i później osączenie oczywiście na ręczniku papierowym - są genialne również jako zimna przekąska zamiast kanapek. A z barszczykiem to już smakują obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierwszy raz takie pierogi jadłam będąc małym dzieckiem czyli ponad 30parw lat temu... robiła je moja babcia, która pochodziła z Ukrainy. Do farszu dodawała smażona cebulkę. Są rewelacyjne 😃

    OdpowiedzUsuń
  13. Faktycznie, to ten farsz jest bardzo znany na Lubelszczyźnie. Często można spotkać je pod nazwą "lubelskie". Tam dodają kapustę podsmażaną z cebulką, ale tak pięknej falbanki nie robią.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam. Czy pierogi z tym farszem (kapuściano-ziemniaczanym) można przygotować wcześniej i zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie widzę przeciwwskazań :) Podejrzewam, że można je zamrozić jak każde pierogi.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wczoraj zrobiłam na wieczór i je ugotowałam, ale dopiero dziś miałam na obiad podmsażone na patelni. Są przepyszne. Szkoda tylko, że rozrywały mi się jak je już dziś brałam z pojemnika. Ale na to chyba nie ma sposobu;). I falbanka też mi taka cudna wyszła. Dziękuje za filmik, bardzo sie przydał :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne! Koniecznie muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger