Szukaj na blogu

Ciastka maślane

   To jedne z moich ulubionych ciasteczek, są zwyczajne - po prostu domowe, maślane i kruche ciasteczka. Są łatwe do wykonania, więc zachęcam do pieczenia, także z maluchami. 





Składniki na ok. 40 sztuk:
180 g. miękkiego masła
3 żółtka
0,5 szklanki cukru 
1 łyżka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki pszennej+ trochę do podsypania
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram mikserem z cukrami na puszystą masę, dodaję żółtka i ucieram jeszcze chwilę. Następnie dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam ciasto łyżką. Przekładam na stolnicę podsypaną mąką (będzie bardzo miękkie), lekko zagniatam w całość. Z ciasta odrywam małe porcje (jak orzech włoski), lekko spłaszczam (można zrobić wgłębienie pośrodku) i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę ciasteczka przez ok. 20 minut - powinny być złote. Po upieczeniu będą miękkie, ale lekko stwardnieją gdy przestygną.
Przepis autorski.


                     

   

  

19 komentarzy:

  1. super ciasteczka! wyglądaja tak pięknie i kruche!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super i fajne przepisy :) ......coraz częściej tutaj zaglądam i ,,kradne" 😉 przepisy 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam po więcej :) i proszę czerpać do woli, bardzo się cieszę że moje przepisy się przydają :)

      Usuń
    2. Właśnie dzisiaj zrobiłam są pyszne jednak Pani pisze ze z tego przepisu wychodzi ok 40 szt mnie wyszły 22 sztuki.

      Usuń
  3. Czy można ciasteczka wycinać foremkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest dość miękkie, więc obawiam się że kształt foremek się rozmyje - widać na moich zdjęciach, jak ciastka zmieniły kształt. Chyba szkoda roboty :)

      Usuń
  4. W doleczku można dodać marmolade nabiorą ozeźwienia 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie siedzą w piekarniku :) dodałam do środka kawałek czekolady od siebie :) czekamy ale pachnie przepyszne i napewno będą tak samo smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już całkiem świąteczna wersja :) Czekoladę dodałaś w kawałkach, czy ją rozpuściłaś i całe ciasto zrobiło się czekoladowe?

      Usuń
    2. Kostkę czekolady wsadziłam do środka ciastka i upieklam :) w środku czekolada była delikatnie rozpuszczona a ciasteczka były pyszne! Wczoraj zrobiłam je znowu w trzech różnych wersjach: z czekoladą w środku, z M&M-sami i a'la Bounty (kawałeczki czekolady i wiórki kokosowe). Wszystkie wyszły pyszności :)

      Usuń
    3. Zrobiłaś z nich królewskie smakołyki :) Fajnie, że dadzą się tak modyfikować. Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Zrobiłam je niedawno, takie pyszne że chyba muszę zrobić jeszcze porcje bo niewiele zostało! Pani przepisy są bardzo ciekawe już skorzystałam z wielu i dalej mam zamiar :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają pysznie :),a ile mogą leżeć takie ciasteczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sprawdzałam, bo znikały w dwa dni, ale oceniam że tydzień na pewno, bez uszczerbku dla smaku. Pozdrawiam!

      Usuń
  8. A. Czy z mąką pełnoziarnista można je zrobić np żytnia albo orkiszowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę że z inną mąką ciasteczka też powinny się udać, choć nie próbowałam.

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger