Szukaj na blogu

Surówka z czerwoną kapustą, pekinką i marchewką

  Zachciało mi się surówki z czerwonej kapusty, bo bardzo dawno jej nie jedliśmy. Czerwoną połączyłam z kapustą pekińską, słodką marchewką i soczystą mandarynką, a dressing powstał ze świeżo wyciśniętego soku z mandarynki i odrobiny oleju. Do smaku posiekana natka pietruszki, szczypta cukru, świeżo zmielony czarny pieprz - po prostu pycha :)



 Składniki (proporcje):
3 części: czerwona kapusta
2 części: kapusta pekińska 
1 część: marchewka
3-4 cząstki mandarynki
sok z połowy mandarynki
posiekana natka zielonej pietruszki
olej
Sól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie:
Obie kapusty szatkuję jak najcieniej, marchewkę ścieram na drobnej tarce. Do miski przekładam czerwoną kapustę, oprószam ją lekko solą i duszę przez chwilę, by puściła sok. Odstawiam miskę na 10 minut, by kapusta zmiękła. Dodaję kapustę pekińską, startą marchewkę i porwane lub pokrojone na kawałeczki cząstki mandarynki. Dolewam sok z mandarynki, dodaję posiekaną natkę, troszkę oleju, szczyptę cukru i pieprz. Mieszam, odstawiam na 5 minut, po czym ewentualnie dosalam.
Przepis autorski.





2 komentarze:

  1. ale kolorowa i smakowita!!! pyszny pomysł na te szarobure dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis,a jeśli można to poroszę o przepisy na sałatki,surówki z czarną rzepą.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger