Słodkie szaleństwo- kajmak z czekoladą

  Szaleństwo, bo czy może być coś jeszcze słodszego ? Ale uwierzcie, ten deser jest pyszny :) Odpowiednio dawkowany, bo z całą pewnością nie da się go zjeść dużo, poprawi nastrój, doda energii i sprawi, że świat będzie jeszcze piękniejszy.



Składniki:
0,5 kostki margaryny
3 łyżki mleka skondensowanego
1,5 szklanki cukru 
1-1,5 szklanki mleka w proszku (gładkie, nie granulowane)
odrobina olejku waniliowego
1 tabliczka ulubionej ciemnej czekolady
Przygotowanie:
 Do rondelka z grubym dnem wlewam mleko skondensowane i dodaję margarynę, podgrzewam razem do jej rozpuszczenia. Dodaję olejek i cukier, mieszając doprowadzam do zagotowania, po czym odstawiam z ognia. Po lekkim przestudzeniu stopniowo, ucierając, dodaję mleko w proszku, aż masa będzie jednolita i gęsta.
Niewielkie prostokątne naczynie wykładam folią spożywczą. Wykładam połowę mlecznej masy (ciągle jeszcze ciepłej), po czym na powierzchnię wrzucam pokruszoną czekoladę - przykrywam pozostałą częścią masy. Przykrywam całość folią, opatulając ściśle powstały mleczny blok i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, najlepiej w lodówce. Przed podaniem kroję w maleńkie kawałki.
Przepis autorski.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makaron makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger