Domowa szynka z łopatki wieprzowej

  Pierwsza szyneczka z szynkowaru za mną :) Tzn. nie że ją już zjadłam, bo leży sobie teraz w lodówce, mam na myśli przygotowanie:)
Delikatna, pyszna, z soczystą galaretką, przyprawiona tak jak lubię, najprostszym sposobem: czosnkiem, majerankiem i liśćmi laurowymi.

  Szynkowar to takie sprytne urządzenie, które pozwala w domowych warunkach przygotować pyszne wędliny. Proste, eleganckie, łatwe w obsłudze. Skoro w domowych warunkach to oczywiste, że bez chemii.

 Mój dostałam ze sklepu jelitawieprzowe.pl - zajrzyjcie koniecznie, sklep oferuje wszystko, co jest potrzebne by przygotować szynki czy kiełbaski. To miejsce dla osób pragnących przygotować własne, pyszne i zdrowe wędliny po prostu wymarzone :) 

 Bardzo polecam taki szynkowar, to genialne urządzenie; koszt jest niewielki i po kilku własnoręcznie przygotowanych szynkach się zwraca.

Ja jestem po prostu zachwycona, szynkę robiłam zupełnie intuicyjnie i jest świetna. Będę tutaj niejednokrotnie chwalić się nowymi pomysłami na własne wędlinki! 

A tymczasem zapraszam na plasterek, szyneczka jest pierwsza klasa :)







Składniki:

1,5 kg łopatki wieprzowej
1 łyżka majeranku
5 liści laurowych
3 ząbki czosnku
pieprz do smaku
3 łyżeczki soli peklującej ze sklepu Jelitawieprzowe.pl
Przygotowanie:
 Mieszam sól peklującą, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso z łopatki kroję na pół (nie do końca) tak, by powstał jeden płat mięsa. Delikatnie rozbijam je tłuczkiem, po czym dokładnie smaruję mieszanką przypraw, zwijam , obkładam liśćmi laurowymi i wkładam do woreczka przeznaczonego do szynkowaru. Tak przygotowane mięso pozostawiam w lodówce na 24 godziny.
Woreczek z mięsem przekładam do szynkowaru (tu kupisz), po zamknięciu wstawiam go do wysokiego garnka, wlewam tyle wody by jej poziom zakrywał mięso. Podgrzewam wodę do ok. 80 stopni C (sprawdzam temperaturę termometrem (tu kupisz). Szynka powinna parzyć się półtorej godziny przy utrzymanej stałej temperaturze. Pozostawiam ją do ostygnięcia w wodzie, w której się gotowała, po czym zimny szynkowar wstawiam na 12 godzin do lodówki. Gotową szynkę wyjmuję z woreczka.
Przepis autorski.







8 komentarzy:

  1. wszystko co domowe jest najlepsze w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie. Uwielbiam wszystkie domowe szynki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie! Nie mogłabym się powstrzymać i tylko bym odkrajała po kawałeczku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna. Moi rodzice mają taki sprzęt, ja się jeszcze nie dorobiłam. Taka domowa wędlinka jest najlepsza :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziewczyny, to urządzenie jest naprawdę czadowe:) I nie piszę tego dlatego, że je dostałam; smak mięsa jest całkiem inny;
      No i świadomość że wędlina jest naturalna- bezcenna :) Naprawdę warto je mieć.

      Usuń
  5. Wow! Faktycznie szynka pierwsza klasa. Świetny pomysł z tym szynkowarem, po zdjęciach widać, że musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanko w moim przepisie peklowanie na sucho podawlai 48 godzin w lodówce i 2 godz w wodzie parowac czy to cos zmienia bo roznica czau jest o 1/2 w twoim przypadku mniejsza???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, co odpowiedzieć - na pewno ma znaczenie wielkość szynki :) Mój szynkowar jest nieduży,mięso po dobie spędzonej w lodówce jest wystarczająco przyprawione i kruche.

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makaron makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger