Ziemniaki zapiekane z sosem bolognese

W naszym dzisiejszym obiedzie połączyłam włoskie i polskie smaki - sos bolognese z pysznymi młodymi ziemniakami, a w samym sosie wyrazista nuta lubczyku, który uwielbiam i o tej porze roku dodaję do wielu potraw. Danie wyszło pyszne!




Składniki:
8-10 niewielkich ziemniaków (najlepiej młodych)
1 duża cebula
400 g. mielonego mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, łopatka)
1 średnia marchewka
1 duży ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki
1 łyżka drobno posiekanych liści lubczyku
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
500 g. passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego)
100 g. mozzarelli
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki (jeśli są młode wystarczy je dokładnie umyć szczoteczką) gotuję przez 20 minut w osolonej wodzie, odstawiam. W międzyczasie kroję obraną cebulę w kostkę, a marchewkę ścieram na tarce z grubymi oczkami. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam cebulę, oprószam ją solą i podsmażam pod pokrywką przez 3-4 minuty, aż się zeszkli. Wtedy dokładam startą marchewkę i dalej pod pokrywką smażę 3 minuty. Do podsmażonych warzyw dokładam mięso mielone, oprószam je solą i pieprzem, i smażę razem, już bez przykrycia do chwili, aż mięso przestanie być surowe. W czasie smażenia rozdrabniam je drewnianą łopatką, by nie było grudek. Do podsmażonego mięsa z warzywami dolewam passatę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła, mieszam, doprawiam sos do smaku solą i pieprzem. Na małym ogniu, pod pokrywką, duszę wszystko jeszcze kilka minut.
Sos z patelni przelewam do naczynia do zapiekania, układam wcześniej podgotowane ziemniaki, a na powierzchni rozkładam cienko pokrojoną lub startą mozzarellę. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na 30-35 minut. Podaję na gorąco.








Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger