Sałatka z bakłażanem, fetą i jajkiem

Uwielbiam bakłażany. Do tej pory - najbardziej lubiłam pieczone, bo smażone piją mnóstwo tłuszczu, dlatego zazwyczaj rezygnuję z takiej formy przygotowania. Jednak dziś okazało się, że i bez dodatku tłuszczu bakłażan się pięknie usmaży, i że na dodatek będzie przepyszny - mięciutki, delikatny, chyba nawet lepszy, niż smażony tradycyjnie. Tak więc od dziś to chyba będzie mój ulubiony sposób na szybką, pyszną sałatkę.





Składniki na 2 porcje:
2 niewielkie bakłażany (zawsze wybieram małe, ze względu na niewielką lub zerową ilość pestek)
4 jajka, ugotowane na twardo
50 -60 g. sera feta
1 mała czerwona cebula
2 niewielkie pomidory malinowe
liście świeżej bazylii
 po 1-2 liście strzępiastej sałaty na porcję
Sos (na 1 porcję):
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy miodowej
5 łyżek oliwy
8 łyżek gazowanej wody mineralnej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłażany myję, po czym kroję w kostkę. Mocno rozgrzewam dużą patelnię, wrzucam pokrojone bakłażany, oprószam je solą (użyłam ziołowej, co dodało im wspaniałego zapachu). Smażę, mieszając - po kilku minutach zaczną mięknąć i się rumienić. Wtedy przykrywam je pokrywką, trochę zmniejszam ogień, i smażę jeszcze 5-6 minut. 
W międzyczasie: jajka kroję na pół, pomidora na ósemki, drobno siekam cebulkę, rozdrabniam ser.
Miękkiego bakłażana na chwilę zdejmuję z patelni, by przestygł; potem układam wszystkie składniki na dużym talerzu.
Sos: wszystkie składniki umieszczam w niewielkim, zakręcanym słoiczku. Dokładnie zakręcam i mocno potrząsam, by się wymieszały. Powinna powstać gładka emulsja.
Polewam sałatkę sosem*

*najlepiej to zrobić tuż przed podaniem; zarówno sałatkę jak i sos możesz przygotować wcześniej, ale nie łącz ich, zrób to wtedy gdy będziesz podawać danie.








Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger