Bułki pszenno-żytnie niczym bajgle

Pierwszego czerwca mieliśmy bardzo przyjemne święto, i wcale nie mam na myśli Dnia Dziecka. Choć jeśli się zastanowić, to święto o którym tu mowa jest tak samo jak dzieci radosne, słodkie i przyjemne. O co może chodzić? O światowe święto bułki, które przypadało pierwszego czerwca. Świeża bułeczka, chrupiąca, pachnąca, puszysta i przepyszna - takie cudo niczym roześmiany bobas poprawia chyba humor każdemu.
Trochę z opóźnieniem, ale ze względu na tę okazję upiekłam pyszne bułki pszenno-żytnie, przypominające trochę wyglądem bajgle, choć o wiele od nich prostsze. Są idealne na kanapki, o zwartym, jędrnym miąższu, idealnie się kroją.
Jeśli szukasz przepisów na przeróżne bułeczki, zajrzyj koniecznie na stronę Przepisy.pl - tam na pewno znajdziesz coś dla siebie! To prawdziwa skarbnica pomysłów.







Składniki:
Zaczyn:
30 g. świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 pełna łyżka mąki pszennej
0,5 szklanki mleka
Dalej do ciasta:
510 g. mąki pszennej + 4-5 pełnych łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej
60 g. gładkiego (nie granulowanego!) mleka w proszku
6 łyżek oleju
1,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
1 pełna łyżeczka soli
Pasta do posmarowania bułek:
1/3 szklanki ciepłej wody
2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
Dodatkowo:
mąka pszenna do podsypania przy formowaniu
mąka żytnia pełnoziarnista do posypania bułek
Przygotowanie:
Drożdże wkruszam do miseczki, posypuję cukrem i odstawiam na kilka minut - drożdże zrobią się płynne. Wtedy dolewam mleko i wsypuję resztę składników, dokładnie mieszam. Przykrywam naczynie i odstawiam w ciepłe miejsce (przy cieście drożdżowym, ilekroć musi wyrosnąć, korzystam z piekarnika nagrzanego do 50 stopni C) na 20 minut.
Do dużej miski przesiewam mąkę pszenną wraz z mlekiem w proszku, dodaję sól, olej i ciepłą wodę, wykładam wyrośnięty zaczyn. Mieszam łyżką do połączenia, a potem wyrabiam dłonią. Ciasto będzie luźne i klejące, w trakcie wyrabiania dosypuję porcjami mąkę żytnią, aż będzie można zebrać je w kulę (powinno zostać luźne).
Przykrywam miskę i odstawiam ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - ma podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką pszenną, uderzam lekko dłonią, by je odgazować, po czym dzielę na porcje o wadze ok. 100 g.
Każdą porcję roluję w cienki wałeczek o długości ok. 30 cm, i zwijam tak jak na zdjęciu: najpierw tworzę obręcz, a potem pozostałą jego część kilkukrotnie zawijam wokół niej. Można oczywiście z ciasta zrobić kulki - bułeczki będą równie pyszne :)
Uformowane bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem i znowu odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, by się napuszyły.
W międzyczasie mieszam wodę z mąką żytnią, by powstała pasta - tą delikatnie, najlepiej pędzelkiem, rozsmarowuję na podrośniętych bułeczkach, a potem posypuję je lekko mąką pszenną.
Bułki piekę w temperaturze 220 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) przez 20-22 minuty.











Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger