Zapiekanka z białych warzyw z cukinią

Upiekłam sobie tę zapiekankę jako obiad do pracy, i aż żałuję, że nie robiłam zdjęć etapów przygotowania, bo jest warta pokazania i uwagi. Ale to nic, jest łatwa do zrobienia, na pewno każdy sobie z nią poradzi. Jest naprawdę niezwykła, o delikatnej i puszystej strukturze. Smakuje rewelacyjnie i na zimno, i na gorąco. Można ją podać z jogurtem naturalnym lub w trochę bardziej obiadowej wersji - pokrojoną w plastry, na przykład z sosem pieczarkowym.



Składniki:
ok. 300 g. ugotowanego selera
ok. 300 g. ugotowanej pietruszki
2 średniej wielkości cukinie (łączna waga ok. 450 g.)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
3-4 suszone pomidory, odsączone z oleju i posiekane
kilka pomidorków koktajlowych
3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
do smaku: duża szczypta kuminu (kminu rzymskiego), mielonej gałki muszkatołowej, oraz sól i pieprz
pół łyżeczki masła do posmarowania formy (może być oliwa lub olej)
bułka tarta do obsypania formy 
Przygotowanie:
Wcześniej ugotowane (najlepiej bez obierania) selera i pietruszki obieram i ścieram na tarce z grubymi oczkami. Umyte cukinie (bez obierania) również ścieram na tarce (grube oczka), po czym startą odrobinę oprószam solą i wygniatam dłonią przez 2 minuty - powinna puścić dużo soku. Sok dokładnie odciskam (najłatwiej to zrobić na gęstym sicie), po czym cukinię przekładam do reszty startych warzyw razem z posiekanymi suszonymi pomidorami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie mieszam i doprawiam do smaku. Następnie dodaję żółtka i jeszcze raz dokładnie mieszam masę. Białka ubijam na sztywną pianę, po czym łączę ją z masą warzywną, delikatnie mieszając np. łopatką. Masę wykładam do formy wcześniej posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, na jej powierzchni układam pokrojone pomidorki. Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na 45 minut. 
Jeśli zapiekanka ma pełnić rolę pasztetu jedzonego na zimno, kroję ją dopiero po całkowitym przestygnięciu, najlepiej następnego dnia (przechowuję w lodówce).

1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger