Placki z bakłażana

Tym razem trochę przegapiłam, że mam bakłażany (tak przeze mnie kochane), i się im lekko zwiędło. To jednak nie jest powód, który miałby spowodować że mogłabym je wyrzucić - nie daj Boże! Choć lekko miękkie i nie tak błyszczące, dalej są cudowne w smaku i można z nich zrobić mnóstwo cudownych rzeczy. Wpadłam na pomysł, żeby je wykorzystać w prostych plackach, i okazało się, że te ostatecznie są bardzo sycące, i bardzo, bardzo smaczne. Ta porcja, którą przygotowałam, spokojnie wystarczy dla 3, a może nawet 4 osób.


Składniki:
2 niewielkie bakłażany
1 mała czerwona cebula
pół pęczka szczypiorku
pół lub mniej pęczka natki pietruszki 
2 garści startej mozzarelli (2-3 pełne łyżki)
6 jajek M
4 czubate łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Umyte bakłażany kroję w małą kostkę (ok. 1 cm), drobno siekam cebulę i przekładam je do miski razem z ziołami (szczypiorek i natka pietruszki). Odrobinę wszystko solę i mieszam. W drugiej misce rózgą mieszam jajka i mąkę na gładkie ciasto, doprawiam je do smaku solą i pieprzem. Do ciasta dodaję starty ser, jeszcze raz mieszam, po czym dokładam warzywa z drugiej miski. Mieszam, aż się wszystko połączy. Rozgrzewam olej na patelni (u mnie 3-4 łyżki na patelnię o średnicy 28 cm) i wykładam porcje ciasta. Smażę 2-3 minuty, by się lekko zezłocily z jednej strony, po czym delikatnie przewracam łopatką. Smażę kolejne 2-3 minuty, po czym powtarzam czynności - placki są smażone po 2 razy z każdej strony.
Podaję na gorąco.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger