Pierogi ziemniaczane z warzywami (smażone)

Pyszne smażone pierogi z farszem z pieczarek, papryki, cebuli, marchewki i kapusty pekińskiej. Smakują rewelacyjnie z maślanką.
Uwaga: te pierogi możesz również upiec w piekarniku!




Składniki na ciasto:
650 g. ziemniaków, ugotowanych 
1 średnie jajko
200 g. mąki pszennej
0,5 płaskiej łyżeczki soli
duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
Farsz:
15 małych pieczarek
1 duża cebula
1 mała czerwona papryka
5 cm jasnej części pora
1 średniej wielkości marchewka
1 duży ząbek czosnku
niewielki kawałek kapusty pekińskiej 
2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
duża szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju 
Dodatkowo:
maka do podsypywania 
olej do smażenia
Przygotowanie:
Farsz: drobno kroję cebulę i pora; pieczarki kroję w plasterki, a potem na pół, paprykę w małą kostkę; marchewkę ścieram na tarce z grubymi oczkami, kapustę pekińską siekam cienko w paseczki, i dodatkowo je kroję na kawałki. Rozgrzewam olej na patelni, i po kolei: cebulę (smażę do zeszklenia), pieczarki (3-4 minuty), pora i marchewkę (3 minuty), kapustę pekińską i paprykę (3 minuty). Na końcu dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą, pieprzem i kuminem. Dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Ciasto: ugotowane ziemniaki (mogą być jeszcze lekko ciepłe) przepuszczam przez praskę albo dokładnie rozgniatam widelcem - przekładam do miski. Dosypuję mąkę, dodaję jajko oraz przyprawy, i szybko zagniatam ciasto (nie należy go długo zagniatać, bo zrobi się rzadkie).
Ciasto rozwałkowuję na dość mocno podsypanej mąką stolnicy na ok. 4 mm, wykrajam duże kółka, nakładam po łyżeczce farszu, i sklejam pierogi. 
Przygotowane pierogi smażę na złoto z obu stron.


















Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger