Gulasz meksykański z udek kurczaka

Czterysta gram mięsa to nie za wiele, jednak okazuje się, że taka ilość wystarczy, by przygotować smaczną i sycącą potrawę nawet dla 3 osób!  Mięso z udek kurczaka, stosunkowo tłuste, idealnie nadaje się na kotlety czy gulasz. Wykorzystałam je dziś we wspaniałym, pikantnym gulaszu, którym chciałam nawiązać do kuchni meksykańskiej. 



Składniki:
400 g mięsa z udek kurczaka
Marynata do mięsa:
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
0,5 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
Dodatkowo:
2 łyżki oleju
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
1 zielona papryka
1 czerwona papryczka chili (bez pestek)
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 szklanka wrzątku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
sos tabasco, ilość wg uznania 
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso, pokrojone na niewielkie kawałki, marynuję dzień wcześniej w wymieszanych przyprawach. 
Następnego dnia rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam zamarynowane mięso i na mocnym ogniu, mieszając, smażę je przez kilka minut. Powinno się zarumienić. Do podsmażonego mięsa dodaję pokrojone w niewielką kostkę cebule, przykrywam patelnię i na mocnym ogniu smażę 3-4 minuty, do zeszklenia cebuli. Następnie dodaję pokrojoną w dość duże kawałki zieloną paprykę i pokrojoną w paseczki papryczkę chili. Również smażę 3-4 minuty pod pokrywką. Dodaję 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, drobno posiekany czosnek oraz odsączone: kukurydzę i fasolę, mieszam, smażę (już bez pokrywki!) kolejnych kilka minut. Dolewam wrzątek, przykrywam patelnię. Duszę na niewielkim ogniu do miękkości mięsa (ok. 20 minut). 
W miseczce mieszam przecier pomidorowy z kilkoma łyżkami zimnej wody oraz mąką ziemniaczaną. Dodaję tę zawiesinę na patelnię, mieszam podgrzewając do zgęstnienia.
Dodaję pozostałą łyżkę natki pietruszki, doprawiam ostatecznie do smaku odrobiną tabasco, solą i pieprzem.











Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger