Fit indyk duszony w młodej kapuście

Taka kapusta z indykiem, marchewką i pomidorem wyśmienicie smakuje z młodymi ziemniakami. To lekki i smaczny wiosenny obiad.




Składniki:
1 mała główka młodej kapusty 
1 niewielka marchewka
1 łyżka posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
350 g. fileta z indyka
2 łyżki oleju
wrzątek do podlewania
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: 
Kapustę kroję na niewielkie kawałki (bez głąba), cebulę w kostkę, mięso w kawałki 2-3 cm, a marchew ścieram na tarce z grubymi oczkami. Pokrojone mięso oprószam solą i pieprzem, mieszam. 
Na dno garnka wlewam 2 łyżki oleju i 5 łyżek wody. Od razu przekładam też pokrojoną cebulę i startą marchew, odrobinę wszystko oprószam solą, i pod przykryciem, na średnim ogniu, duszę ok. 8 minut (w razie potrzeby dolewam odrobinę gorącej wody). Po tym czasie dodaję posiekany czosnek i indyka, mieszam, i dalej pod pokrywką duszę kolejnych 8 minut. Następnie dorzucam kapustę, dolewam 1/3 szklanki wrzątku, mieszam i duszę 15-20 minut (kapusta powinna być miękka). Na końcu dodaję pokrojonego pomidora i posiekany koperek. Doprawiam do smaku i duszę jeszcze kilka minut, już bez pokrywki.










Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger