Pokrzywa zasmażana z czosnkiem i suszonymi pomidorami

Wybierasz się dziś lub jutro na spacer? Jeśli masz taką możliwość, narwij młodej pokrzywy * (tylko zwróć uwagę, by zrywać ją  w miejscach oddalonych od dróg i domostw). To wspaniałe, zupełnie darmowe źródło witamin, i pysznych posiłków. Ja przygotowałam dziś z niej dodatek do ryby, i smakowała rewelacyjnie.

* najlepszy okres do zbierania liści pokrzywy jest właśnie wiosną



Składniki:
200 g. liści młodej pokrzywy (waga bez grubszych łodyg)
1 spora cebula
2,3 ząbki czosnku
5 pomidorów w oleju
2 łyżki oleju (może być ten z suszonych pomidorów)
1 łyżka masła
ok. 1/3 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Liście pokrzywy (wcześniej dwukrotnie przepłukane i przebrane) siekam dość drobno. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam drobno pokrojoną cebulę i smażę przez kilka minut, do lekkiego zezłocenia, a następnie dokładam na patelnię posiekaną pokrzywę. Dodaję masło, odrobinę wszystko solę. Przykrywam patelnię i smażę przez 3-4 minuty, by pokrzywa straciła surowość. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane pomidory, dolewam mleko. Pod przykryciem duszę jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.









Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger