Pasta jajeczna na 3 sposoby (szkółka gotowania)

Dziś w szkółce gotowania nauczę Cię, jak przygotować trzy pyszne pasty, które z przyjemnością zjesz na śniadanie albo kolację. Wszystkie są przygotowane z jajek, jednak zróżnicowane dodatki sprawiają, że smakują zupełnie inaczej. Wypróbuj i daj znać, którą lubisz najbardziej!

Żeby ułatwić Ci zadanie, na zdjęciach poniżej pokazałam, co wchodzi w skład każdej z past.

* Inne przepisy w szkółce gotowania:
   - wątróbka z indyka z cebulką 
    - buraczki z cebulką - sałatka do obiadu 



Zacznij od ugotowania 9 jajek (włóż surowe jajka do garnka, zalej je taką ilością wody, by je przykrywała, wsyp łyżeczkę soli i od momentu zagotowania się wody gotuj 8 minut). Następnie je wystudź (można to zrobić w zimnej wodzie) i obierz, a potem 👉👉👉

1. Składniki na pastę z musztardą i koperkiem:
3 średnie jajka
1 pełna łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy 
1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
duża szczypta czarnego mielonego pieprzu
sól do smaku





2. Składniki na pastę z curry i szczypiorkiem:
3 średnie jajka
1 pełna łyżka majonezu
1 łyżka posiekanego szczypiorku
duża szczypta mieszanki curry
duża szczypta czarnego mielonego pieprzu
sól do smaku





3. Składniki na pastę z chrzanem i pietruszką:
3 średnie jajka
1 pełna łyżka gęstego jogurtu naturalnego
pół łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
szczypta czarnego mielonego pieprzu
sól do smaku





Dodatkowo przygotuj:
3 oddzielne miseczki na pasty
3 łyżki do mieszania
Przygotowanie:
Przygotuj składniki na każdą z past i ułóż je oddzielnie.
Jajka do każdej z past przeciśnij przez kratkę do jarzyn (jak na zdjęciu poniżej; ta kratka bardzo ułatwia pracę w kuchni), lub pokrój w drobną kostkę.
Wymieszaj po 3 pokrojone jajka kolejno ze składnikami wymienionymi w punktach 1,2 i 3. Każdą pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pasty podaj do świeżego pieczywa.



2 komentarze:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger