Naleśniki z cukinią, szynką i serem

Przepyszny, domowy obiad z lekko hinduskim zacięciem :) Zarówno do ciasta jak i do farszu dodałam mieszankę curry, i dzięki temu naleśniki smakują tak cudownie egzotycznie :)


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka 3,2 %
2 szklanki gazowanej wody mineralnej (lub zwykłej)
3 jajka
1/3 szklanki oleju
duża szczypta soli
ok. pół łyżeczki curry
Farsz:
2 łyżki oleju
2 średnie cukinie
3 średnie cebule
150 g. żółtego sera (może być w plastrach)
280 g. szynki w plastrach
1 puszka kukurydzy
2 ząbki czosnku
kawałek czerwonej papryczki chili
pół łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
pół łyżki oleju 
starty żółty ser do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta umieszczam w misce i miksuję albo dokładnie mieszam rózgą. Odstawiam na 20 minut.
W tym czasie: kroję drobno szynkę, cebule i ser. Na patelnię wlewam olej, wrzucam pokrojoną cebulę, smażę do zeszklenia, po czym dorzucam szynkę. Przykrywam i podsmażam przez kilka minut, aż wszystko się lekko zezłoci. Cukinie ze skórką ścieram na tarce z grubymi oczkami, dodaję na patelnię razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podsmażam przez ok. 5 minut, by cukinią zmiękła i również się zeszkliła. Dodaję odsączoną kukurydzę i jeszcze przez chwilę podsmażam. Następnie wszystko przekładam do oddzielnej miski, czekam kilka minut by farsz lekko przestygł i dodaję posiekane drobniutko papryczkę chili i ser. Mieszam, doprawiam do smaku curry, solą i pieprzem.
Smażę naleśniki (każdy usmażony przekładam z patelni na duży talerz i od razu przykrywam szczelnie odwróconym drugim, dzięki czemu naleśniki będą miękkie i elastyczne).
Na każdy naleśnik wykładam po 2 łyżki farszu, zwijam w rulon.
Przygotowane naleśniki układam na patelni z odrobiną oleju i podsmażam na złoto z jednej strony, po czym odwracam, posypuję lekko startym serem, i podsmażam jeszcze chwilę. Ponownie odwracam - ser ma lekko "okleić" całe naleśniki.
Przed podaniem przekrajam naleśniki na pół. 










4 komentarze:

  1. To musi byc pyszne, uwielbiam cukinię. Dodałem do zakładek i wypróbuję niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niestety przepis jest niepełny - brak podanej ilości mąki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wdarł się jakiś chochlik pisarski :) Już poprawiłam.

      Usuń
  3. Zrobilam dziś te naleśniki, zamieniłam tylko szynkę na drobno posiekaną pierś z kurczaka. Sa bardzo smaczne, będę robic je często:). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger