Gołąbki z farszem z ziemniaków i pieczarek (pieczone)

Po ostatnich gołąbkach (tradycyjnych, z mięsem i ryżem) zostało mi kilka kapuścianych liści - zamroziłam je i przydały się dziś na bardzo ciekawe i pyszne gołąbki z ziemniakami, pieczarkami i serem. Są nietypowe, bardzo miękkie i kremowe. Uwielbiam takie dania! Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym. 




Składniki:
5 wcześniej obgotowanych liści białej kapusty (gdy robię gołąbki, często mrożę kilka liści "na później")
ok. 0,5 kg ziemniaków
1 lub 2 cebule
12-15 średniej wielkości pieczarek
3 łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki (może być z łodyżkami)
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
ok. 50 g. żółtego sera, użyłam sera typu cheddar
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
odrobina wody do podania
Przygotowanie:
Obieram i gotuję ziemniaki; ugotowane i odcedzone od razu duszę widelcem lub przeciskam przez praskę, dodaję masło i mieszam. Obraną cebulę kroję drobno i podsmażam do zeszklenia na oleju, a następnie do cebuli dodaję pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Całość oprószam solą i pieprzem, i pod przykryciem podsmażam przez 5 minut. Podsmażone - przekładam do ziemniaków razem z posiekaną natką pietruszki. Dodaję też starty na grubej tarce ser. Dokładnie mieszam i doprawiam masę do smaku solą i pieprzem.
Na każdy liść wykładam po porcji masy, zwijam gołąbki.
Formę do pieczenia smaruję masłem, na dno wlewam odrobinę wody (kilka łyżek). Układam gołąbki, oprószam je solą i pieprzem. Szczelnie przykrywam formę i wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 80 minut. 





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger