Buraczki z cebulką - sałatka do obiadu (szkółka gotowania)

Pomyślałam sobie dziś wracając z pracy, że kolejnym tematem w mojej szkółce gotowania* będą kotlety mielone. Lubi je mnóstwo osób i z całą pewnością jest to danie, którego warto się nauczyć. Jednak zanim przejdę do kotletów, pokażę Ci jak w szybki i łatwy sposób możesz przygotować wspaniały dodatek (moim zdaniem jeden z najlepszych do mielonych!) do obiadu, czyli przepyszną sałatkę z gotowanych buraczków, z dodatkiem cebulki. 
Gdy zaplanujesz tę sałatkę, kup kilka czerwonych buraczków. Ja zawsze wybieram te średnie, równej wielkości. Łatwo dostępne oprócz tych zwykłych, okrągłych, są podłużne buraki - te też są bardzo smaczne, więc wybór należy do Ciebie.
Buraczki umyj porządnie szczoteczką, a potem, bez obierania, włóż do garnka (odpowiedniej wielkości, nie za wielki, tylko taki żeby się zmieściły i żeby można je było zakryć wodą). Garnek przykryj pokrywką, i po prostu gotuj na niewielkim ogniu - sprawdzając co jakiś czas, najlepiej końcówką ostrego noża, czy są już miękkie w środku. Czas gotowania będzie zależał zarówno od wielkości, jak i rodzaju kupionych buraczków. 
Zawsze gotuję więcej buraków, niż jest mi potrzebne np. do sałatki, bo ugotowane (zamknięte w pojemniku) bez problemu można przetrzymać przez kilka dni w lodówce, a warto je wykorzystać jako składnik wielu smacznych potraw.
Ugotowane wyjmij na talerzyk i pozostaw do ostudzenia. Później najlepiej włóż rękawiczki (np. lateksowe) - bo buraczki dość mocno farbują palce, i pomagając sobie ostrym, niewielkim nożykiem, obierz ze skórki.

Co zrobić dalej, opisałam poniżej, a za kilka dni pokażę Ci, jak przygotować pyszne kotlety mielone.

* Inne przepisy w szkółce gotowania:
   - wątróbka z indyka z cebulką 




Składniki na 2 osoby:
3 średniej wielkości, najlepiej wcześniej ugotowane, czerwone buraczki 
1 niewielka cebula
2 łyżki oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
1 łyżka drobno posiekanego koperku 
1 lub 2 łyżki octu balsamicznego (jeśli nie lubisz smaku octu, możesz go zastąpić odrobiną soku z cytryny)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane buraczki ścieram na tarce z grubymi oczkami (najłatwiej zetrzeć je od razu w sporej misce, ustawiając w niej tarkę). Obraną cebulę kroję bardzo drobno (to ważne - bo duże kawałki cebuli nie będą dobrze smakowały) i dodaję do buraczków. Dodaję też posiekany koperek, ocet balsamiczny i olej. Mieszam dokładnie, po czym stopniowo doprawiam sałatkę do smaku (możesz to zrobić w dwóch etapach, czyli najpierw trochę wszystko posól i posyp pieprzem, dokładnie wymieszaj, odstaw na kilka minut. Po tym czasie spróbuj i dopraw ostatecznie do smaku). 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy sz szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger