Kotlety serowe z brązowego ryżu

Nie chwaląc się, wyszły genialne! Sama masa już była tak dobra, że można ją było po prostu zjeść na obiad,  a kotlety z surówką to było po prostu niebo w gębie :)



Składniki:
200 g. brązowego ryżu
2 łyżki masła klarowanego
300 g. pieczarek
1 duży ząbek czosnku
100 g. sera typu cheddar
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanego szczypiorku
4 jajka
ok. 1/4 szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
Do panierowania:
bułka tarta
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie: 
Ryż gotuję w osolonej wodzie ok. 30 minut - powinien być miękki, W czasie gdy gotuje się ryż podsmażam do odparowania wody (bez rumienienia) pieczarki pokrojone w grube plasterki (4-5 plasterków na jedną pieczarkę). Ugotowany ryż (może być gorący) dorzucam na patelnię do pieczarek, i podsmażam mieszając ok. 5 minut. Wbijam po 1 jajku, każdorazowo mieszając do ścięcia się jajka, dolewam mleko, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na drobnej tarce ser oraz posiekane zioła. Mieszam, podsmażam 5 minut, po czym doprawiam do smaku solą i pieprzem (nie robię tego wcześniej, bo ser jest dość słony). 
Gotowa masa powinna być gęsta i kleista. Gdy przestygnie, formuję kotlety dowolnej wielkości, każdy panieruję w bułce tartej i smażę na złoto (uwaga, w czasie smażenia są delikatne).


1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger