Kapuśniak

Moja koleżanka z Ukrainy mówi, że to jej ulubiona polska zupa. Myślę sobie, że chyba rzeczywiście dużo osób wymieniłoby ją wśród, powiedzmy, pięciu najbardziej ulubionych - a Ty? Lubisz? 
Ja w każdym razie bardzo ją lubię, zwłaszcza zimą (jest zawiesista i rozgrzewająca), mam też na nią ochotę gdy mnie boli głowa bo świetnie zastępuje tabletkę na ból - kwaśny smak czasami czyni cuda :)
Moja zupa jest naprawdę gęsta, i to nie dlatego, że dodaję do niej bardzo dużo kiszonej kapusty, ale głównie dlatego, że zanim w ogóle dodam tę kapustę do garnka, gotuję wywar z dużą ilością warzyw, i wszystko miksuję; dzięki temu baza do tej zupy jest bardzo bogata w smaku. Zagęszczam ją też zasmażka, która moim zdaniem jest tu bardzo pożądana, bo nadaje zupie charakterystyczny smak. 
Kapuśniak, podobnie jak bigos, ma tę cechę, że podgrzewany kilkukrotnie, za każdym razem smakuje jeszcze lepiej.
Oto jak ją ugotowałam.





Składniki:
2 lub 3 duże żeberka wieprzowe 
2 litry wody
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego (warto zapamiętać ilość, żeby wyjąć wszystkie z garnka zanim wszystko zmiksujemy)
2 średniej wielkości marchewki
2 średniej wielkości pietruszki
niewielki kawałek selera
ok. 5 cm jasnej części pora
1 średniej wielkości cebula plus druga taka sama, którą dodamy później
3 niewielkie ziemniaki plus 4-5 do dodania później
kilka ząbków czosnku, wg uznania
ok. 400 g. dobrej jakości kapusty kiszonej, drobno posiekanej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ok. 100 g. dowolnej kiełbasy, u mnie kabanosy i kiełbasa myśliwska
3 duże kapelusze suszonych grzybów leśnych
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 mała czerwona papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju do smażenia warzyw plus 2 dodatkowo
Przygotowanie: 
Do dużego garnka wkładam: żeberka, liście laurowe i ziele angielskie, zalewam wszystko wodą. Wsypuję łyżkę soli i gotuję pod przykryciem. W międzyczasie wlewam na dużą patelnię olej,  i wrzucam pokrojone na kawałki marchew, 3 ziemniaki, pietruszkę i selera (oczywiście wcześniej obrane) - podsmażam mieszając przez kilka minut, aż warzywa nabiorą lekko złotego koloru. Wrzucam je do wywaru, starając się pozostawić tłuszcz na patelni. Na ten sam tłuszcz wrzucam pokrojoną 1 cebulę i pora, podsmażam do zeszklenia, i również przekładam do garnka. Gotuję pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Wtedy wyjmuję żeberka, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego, a cały wywar razem z warzywami miksuję (mogą pozostać małe kawałki).Dodaję koncentrat pomidorowy, drobno pokrojone wędliny, pokrojone w kostkę pozostałe ziemniaki, papryczkę chili, pokruszone w dłoniach grzyby, drobno posiekany czosnek oraz posiekaną kapustę. Gotuję pod pokrywką na małym ogniu godzinę lub trochę dłużej, by ziemniaki się ugotowały (w kwaśnym środowisku dzieje się to dużo wolniej). Odlewam kilka łyżek gorącego płynu i mieszam ze śmietaną, by tę zahartować, po czym wszystko przelewam z powrotem do garnka. 
Na pozostałych 2 lub 3 łyżkach oleju podsmażam do zeszklenia drobniutko pokrojoną drugą cebulę, po czym posypuję ją mąką i smażę mieszając przez 3,4 minuty. Na patelnię z cebulą i mąką wlewam chochelkę zupy, rozprowadzam zawiesinę, przekładam do garnka. Dodaję obrane mięso z żeberek, natkę pietruszki, doprawiam do smaku solą i pieprzem, i jeszcze przez kilka minut gotuję.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger