Szarlotka

To jedna z najlepszych szarlotek, jaką znam. Ciasto bez jajek, cudownie maślane i delikatne, a do tego moc jabłek przyprawionych cynamonem i cukrem trzcinowym. Jest prosta i pyszna! 




Składniki na tortownicę 24-26 cm:
Ciasto:
400 g. mąki pszennej
80 g. cukru pudru
50 g. cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
185 g. miękkiego masła 82% 
250 g. śmietany 18%
Dodatkowo:
2 do 3 kg słodko-kwaśnych jabłek
cukier trzcinowy
bułka tarta
cynamon
masło do posmarowania formy
mąka do wysypania formy
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę, dodaję oba cukry, proszek od pieczenia, masło w kawałkach i śmietanę. Zagniatam do połączenia się składników, po czym wykładam wszystko na stolnicę/blat i jeszcze chwilę wygniatam, by powstało elastyczne, miękkie ciasto (stolnicę oprószam trochę mąką). 
Ciasto dzielę na 2 części.
Tortownicę dokładnie smaruję masłem i oprószam mąką.
Połowę ciasta rozwałkowuję na wielkość spodu tortownicy, wykładam je na dno. Nakłuwam ciasto widelcem, a potem dokładnie posypuję bułką tartą.
Obieram jabłka, dzielę je na 4 części, usuwam gniazda nasienne. Wszystkie kawałki kroję na cienkie plasterki. Wykładam pierwszą część jabłek na posypany bułką tartą spód szarlotki - na grubość 2-3 cm. Teraz jabłka posypuję na całej powierzchni: dwoma łyżkami cukru, ok. 0,5 łyżeczki cynamonu i łyżką do dwóch bułki tartej. Dociskam wszystko i wykładam kolejną warstwę jabłek i powtarzam czynności; potem następną. Ostatnią warstwę jabłek również posypuję bułką, cukrem i cynamonem (jabłka powinny wypełniać całą blachę z lekką górką). 
Rozwałkowuję pozostałe ciasto i przykrywam jabłka, nakłuwam lekko nożem (jeśli zostanie go trochę, można wyciąć z niego np. ozdobne listki lub paseczki i ułożyć na powierzchni). 
Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na ok. 80 minut - góra szarlotki powinna być mocno zarumieniona.
Lekko przestudzone ciasto oprószam obficie cukrem pudrem.
Kroję po całkowitym przestudzeniu (choć ciepła jest niewypowiedzianie pyszna :))



2 komentarze:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger