Kurczak z miodem i tymiankiem (pieczony)

Soczyste kawałki kurczaka z apetyczną, rumianą skórką - czyż to nie brzmi zachęcająco? Mięso jest i lekko pikantne, i delikatnie słodkie, i tak łatwo je przygotować! Spróbujesz? Ten kurczak jest po prostu rewelacyjny!




Składniki:
1,5 kg kawałków kurczaka
Marynata:
1 pełna łyżeczka miodu, u mnie rzepakowego
1 pełna łyżeczka musztardy sarepskiej
1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 pełna łyżeczka soli
2 duże ząbki czosnku
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
3 liście laurowe
kilka gałązek świeżego tymianku
świeżo zmielony czarny pieprz
3, 4 łyżki oleju na dno naczynia do pieczenia
Przygotowanie:
Mieszam dokładnie wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskam przez praskę), nacieram nią kawałki kurczaka. Tak przygotowane mięso można zostawić na noc  w lodówce (pod przykryciem), ja upiekłam je od razu.
Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, wykładam kurczaka, dokładam liście laurowe i gałązki tymianku, a na koniec wszystko oprószam świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykrywam szczelnie naczynie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu). Piekę przez 60 minut, po czym zdejmuję przykrycie, podwyższam temperaturę piekarnika do 220 stopni C. i dopiekam jeszcze 30 minut, polewając w międzyczasie mięso raz lub dwa tłuszczem z dnia naczynia .








Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger