Kurczak duszony z porem i jabłkiem

Jak dobrze po świątecznym zamieszaniu i podróżach wrócić do domu, i trochę  w tym spokoju pozostać. Dziś jest taki dzień, i cieszę się z niego bardzo. Towarzyszy mi w gotowaniu moja specjalna playlista (chcesz zerknąć? zobacz TUTAJ) Obiad też dziś zwyczajny, nieświąteczny, taki swojski i domowy - udusiłam podudzia z kurczaka z jabłkami i porem, do tego oczywiście koniecznie trochę tymianku i czosnku, ech, jak to pachnie! 



Składniki:
1 kg kawałków kurczaka (u mnie podudzia)
1 niewielki por
1 niewielka cebula
1 duże lub 2 mniejsze jabłka, niezbyt słodkie
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5,6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
mielony czarny pieprz do smaku
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka posypuję solą, pieprzem i mąką. Rozgrzewam olej na patelni, układam w niej kurczaka, dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Przykrywam patelnię i smażę mięso na złoto najpierw z jednej, a później z drugiej strony (duży ogień). W międzyczasie kroję pora wzdłuż, a potem na paseczki; obraną cebulę również siekam, nie musi być drobno. Pokrojone warzywa dorzucam do podsmażonego mięsa, i dalej pod przykryciem (zmniejszam moc palnika) duszę ok. 20 minut. Umyte jabłko kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne, po czym kroję na plasterki - dorzucam na patelnię razem z łyżeczką tymianku i posiekanym czosnkiem. Duszę na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości mięsa, ok. 30 minut. Ewentualnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z gotowanymi ziemniakami.











Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger