Kotlety z bakłażanem i kuskusem

Te wspaniałe, pełne smaku kotlety, które dziś przygotowałam, wystarczy podać z jogurtem i surówką. Są sycące i pyszne! To idealny posiłek na chłodny, jesienny dzień!




Od dłuższego czasu do smażenia wszelkiego rodzaju kotletów używam tej samej patelni. Jest niezawodna i choć mam kilka patelni, sięgam właśnie po nią. To moja śliczna patelnia od Zwiegerz czerwoną rączką, z serii Obsidian.

Składniki:
1 średniej wielkości cebula
3 małe bakłażany
4 łyżki oleju
0,5 szklanki kaszy kuskus
1, 2 łyżki przyprawy: suszone pomidory (jeśli nie masz ich w postaci płatków, posiekaj kilka suszonych pomidorów z zalewy)
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sporo natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 jajko
bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:
Kaszę wsypuję do miseczki i zalewam wrzątkiem - powinien sięgać kilka milimetrów nad powierzchnię kaszy. Przykrywam miseczkę talerzykiem i odstawiam.
Cebulę kroję w drobniutką kostkę, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażę do zeszklenia. W międzyczasie kroję bakłażany - najpierw wzdłuż na cienkie plastry, a potem na paski, i ostatecznie w drobną kostkę (ze skórką). Pokrojone bakłażany dorzucam do zeszklonej cebuli, oprószam solą, mieszam. Przykrywam patelnię i na średnim ogniu, mieszając, smażę aż bakłażany zmiękną, zeszklą się i lekko zarumienią. Uwaga, choć może się wydawać, że trzeba dolewać olej na patelnię, nie ma takiej potrzeby! Bakłażany wchłaniają tłuszcz i nie ma sensu dodawać go więcej.
Podsmażone bakłażany przekładam do miski, dodaję wcześniej przygotowany kuskus, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sporo posiekanej natki pietruszki. Dokładnie wszystko mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Odstawiam do przestudzenia.
W dłoniach formuję okrągłe, niewielkie kotlety. Będą dość delikatne, ale da się je uformować. Wszystkie (również zachowując ostrożność) panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron - po 3,4 minuty.
Podaję z jogurtem naturalnym i surówką.











1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger